Na hlavný obsah

WHO pre vývoz vakcín kritizuje Brusel: Ide o veľmi znepokojujúci trend

Európska únia zareagovala na konflikt s firmou AstraZeneca.

WHO pre vývoz vakcín kritizuje Brusel: Ide o veľmi znepokojujúci trend
Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová si dáva dole respirátor počas online tlačovej konferencie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kritizuje oznámenie Bruselu, že bude kontrolovať vývoz vakcín proti ochoreniu COVID-19 vyrábaných v Európskej únii. Takéto opatrenie môže viesť k predĺženiu pandémie, tvrdí si WHO podľa webu BBC.

Ak výrobcovia vakcín nedodržia zmluvy s Európskou úniou, budú im môcť členské štáty dočasne obmedziť vývoz vakcín vyrábaných v podnikoch na území bloku. Európska komisia dala v piatok (29. 1.) krajinám možnosť dočasne monitorovať a schvaľovať export vakcín od spoločností, ktoré majú s Úniou uzavretú zmluvu.

„Ide o veľmi znepokojujúci trend,“ skonštatovala odborníčka WHO Mariangela Simaová. Šéf organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus počas virtuálneho ekonomického fóra uviedol, že uschovanie vakcín „povedie k ďalšiemu šíreniu pandémie a zabráni ekonomickému oživeniu“.

Mechanizmus prijatý v zrýchlenom konaní je reakciou na aktuálny spor EÚ s firmou AstraZeneca. Spoločnosť, ktorej preparát v piatok odporučila Európska agentúra pre lieky (EMA) k používaniu v členských krajinách, chce oproti pôvodnej dohode výrazne znížiť množstvo vakcín, ktoré dodá do konca marca. Prípadné obmedzenia by však mali byť podľa činiteľov EÚ až krajným riešením a nebudú sa týkať dodávok do chudobných krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet