Na hlavný obsah

Za koloniálnu minulosť sa ospravedlňovať nebudeme, odkázal Macron do Alžírska

Šéf Elyzejského paláca však chce zmierenie.

Za koloniálnu minulosť sa ospravedlňovať nebudeme, odkázal Macron do Alžírska
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vylúčil oficiálne ospravedlnenie za konanie Francúzska v Alžírsku počas jeho kolonizácie a vojny za nezávislosť. V stredu (20. 1.) o tom podľa agentúry AFP informovala Macronova kancelária.

Toto oznámenie sa objavilo v čase, keď sa očakáva zverejnenie správy historika Benjamina Storu, ktorého Macron vlani v júli poveril „vypracovaním  súpisu pokroku dosiahnutého vo Francúzsku v súvislosti s kolonizáciou a alžírskou vojnou“.

Namiesto „pokánia či ospravedlnenia“ za okupáciu Alžírska či osem rokov trvajúcu vojnu, ktorá ukončila 132 rokov francúzskej vlády, Macron prikročí k niekoľkým „symbolickým gestám“ zameraným na podporu zmierenia.

Évianske dohody

Macron sa podľa portálu France Info zúčastní na troch aktoch v rámci spomienky na 60. výročie ukončenia alžírskej vojny z roku 1962. Očakávať ho budú 25. septembra na dni tzv. harkiov – ide o moslimov a Alžírčanov, ktorí počas  vojny o nezávislosť slúžili vo francúzskej armáde; 17. októbra bude na spomienkovej udalosti k násilnému potlačeniu demonštrácie Alžírčanov v Paríži v roku 1961 a pripomenie si aj dohody podpísané 19. marca 1962 vo francúzskom meste Évian.

Francúzsko obsadilo územie Alžírska v roku 1830 a považovalo túto oblasť za svoju integrálnu súčasť, nie za kolóniu. V Alžírsku sa usadili milióny Francúzov a veľa Alžírčanov sa presídlilo do Francúzska. Aj vzhľadom na to Francúzsko v rokoch 1954 – 1962 bojovalo proti alžírskemu nacionalistickému hnutiu, aj keď v rovnakom čase nebolo proti vyhláseniu nezávislosti vo svojich kolóniách v západnej a strednej Afrike.

Státisíce obetí vojny

Francúzski historici odhadujú, že vo vojne za nezávislosť Alžírska zomrelo asi 400 000 Alžírčanov, vláda tohto severoafrického štátu hovorí dokonca o milióne obetí. Oficiálne pritom Francúzsko až do roku 1999 konflikt v Alžírsku vôbec neoznačovalo za vojnu: vo vládnych dokumentoch sa písalo o „operácii“ na vymáhanie práva a poriadku.

Macron, ktorý je prvým prezidentom, ktorý sa narodil po skončení koloniálnej éry Francúzska, už vo februári 2017 počas kampane pred prezidentskými voľbami označil kolonializmus v Alžírsku za zločin proti ľudskosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet