Na hlavný obsah

Chaotické manažovanie pandémie pokračuje, upozorňujú zamestnávatelia

Jana Kiššová vidí priestor na zlepšenie.

Chaotické manažovanie pandémie pokračuje, upozorňujú zamestnávatelia
Ministerstvo hospodárstva odporúča testovanie zamestnancov prevádzkam s viac ako 250 ľuďmi. Foto: TASR

Zástupcovia zamestnávateľov kritizujú manuál, ktorý pre testovanie vo firmách schválila v stredu (20. 1.) vláda. Prichádza podľa nich neskoro a nerieši viaceré praktické problémy.

„Je to nepripravené, chaotické manažovanie pandémie pokračuje,“ vyhlásil v relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. Dôvodom je podľa neho neskoré prijatie uznesenia vlády, ako aj nedostatočná komunikácia so zamestnávateľmi.

Firmy, ktoré doteraz testovanie nerealizovali, budú mať podľa Machunku pre nedostatok času problém. Zdôraznil, že prax prináša viacero otázok, na ktoré manuál neodpovedá.

Poradkyňa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) Jana Kiššová to vysvetľuje tým, že život vo firmách je rôznorodý a pravidlá nebolo možné nastaviť tak, aby vyhovovali všetkým. „Ak máme konať rýchlo, nedokážeme vyriešiť každý fragment problému. Je tu obrovský priestor pre zlepšenie,“ priznala.

Testy dostanú od štátu, ostatné je na firmách

Firmy môžu o testy žiadať pre najmenej 250 pracovníkov, menšie podniky sa majú spojiť. Od štátu dostanú okrem antigénových testov aj príspevok 3,50 eur na jedného človeka. Viacerí zamestnávatelia ho považujú za nízky na hradenia nákladov, upozorňujú tiež na možné problémy s logistikou a likvidáciou biologického odpadu. Tú majú firmy zabezpečiť vo vlastnej réžii.

„Žiadali sme, aby firmy mali možnosť zakúpiť si testy sami, pretože ak zlyhá štátna logistika, testy mať nebudeme,“ povedal Machunka. Podľa Kiššovej by to z dôvodu rozdielnej kvality a spoľahlivosti testov nebolo možné. „Potrebujeme mať reálne výsledky. Navyše, firmy by museli robiť verejné obstarávanie, aby im štát mohol preplatiť náklady. To krátkosť času nedovoľuje,“ zdôraznila.

Sporná je tiež otázka povinnosti testovania pre zamestnancov a preukazovania sa negatívnym testom. „Zamestnancovi vieme nariadiť, aby absolvoval test. Zákonník práce nám ale neumožňuje pýtať sa zamestnanca na zdravotný stav. Tam, kde dôjde k nejakému konfliktu, potvrdenia o negatívnom teste nebudeme môcť vyžadovať,“ uviedol Machunka.

Aj na tento problém vraj zástupcovia zamestnávateľov vládu upozorňovali. Ocenili by tiež, ak by sa viac ako o testovaní diskutovalo o stratégii návratu k normálnemu životu. „Radi by sme poznali ďalšiu postupnosť krokov s očkovaním. Treba sa pozerať dopredu a netraumatizovať spoločnosť politickými hádkami,“  uzavrel tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko