Na hlavný obsah

Žilinka: Informácie o oslabení boja proti extrémizmu sú vymyslené

Generálny prokurátor obhajoval plánovanú reorganizáciu.

Žilinka: Informácie o oslabení boja proti extrémizmu sú vymyslené
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR

Medializované informácie o tom, že plánovaná reorganizácia Generálnej prokuratúry SR aj Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) oslabí boj proti extrémizmu, sú vymyslené, ba až zlomyseľné. Na tlačovej besede to v stredu (20. 1.) povedal generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Je smutné, že v takejto dobe sa umelo vytvorila kauza, ktorá ešte viac jatrí vášne a rozdeľuje spoločnosť,“ poznamenal s tým, že kauza vznikla na základe nepravdivých a vymyslených údajov, ktoré nemajú s realitou nič spoločné.

Poprel tiež, že reorganizáciou by mala zaniknúť sekcia boja proti extrémizmu a ako aj to, že túto agendu by mali vykonávať traja prokurátori namiesto súčasných piatich. „Neviem, na základe čoho o tomto média informujú, je to vyfabrikovaná téma,“ uviedol generálny prokurátor.

Žilinka považuje za nekorektné, ak tieto informácie „podsúvajú médiám kolegovia. Takúto atmosféru som si na generálnej prokuratúre nepredstavoval.“ Šéf prokurátorov podotkol, že novinári, ktorí o reorganizácii písali, mu nevolali a nepýtali sa na jeho stanovisko.

Plánovanú zmenu považuje Žilinka za prínosnú, sľubuje si od nej rovnomernejšie rozdelenie prípadov, zefektívnenie činnosti prokuratúry a priblíženie vyťaženosti jednotlivých prokurátorov. „Extrémistickú agendu bude vybavovať 11 prokurátorov,“ priblížil s tým, že venovať sa jej budú aj prokurátori z oddelenia terorizmu a nadnárodného zločinu.

Okrem toho navrhne zvýšenie personálnych stavov na prokuratúre a bude trvať na vzdelávaní prokurátorov. Finálna verzia reorganizácie by mala byť hotová do desiatich dní.

O reorganizácii a možnom zrušení protiextrémistického oddelenia ÚŠP písal denník SME, kritizovalo ho 26 poslancov všetkých štyroch koaličných strán aj mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko