Na hlavný obsah

Znížte sankcie za omeškanie platieb odvodov, žiada asociácia strojárov a elektrotechnikov

Sankčné úroky sú pre mnohých likvidačné, tvrdí.

Znížte sankcie za omeškanie platieb odvodov, žiada asociácia strojárov a elektrotechnikov
Na snímke zamestnanec pri práci. Foto: TASR

Zamestnávatelia združení v Asociácii strojárskeho a elektrotechnického priemyslu (ASEP) žiadajú zníženie sankčných úrokov z omeškania platieb sociálnych a zdravotných odvodov. Sankčné úroky na úrovni viac ako 15 % považujú v súčasnej kríze pre mnohé podniky za likvidačné, uvádzajú v tlačovej správe zverejnenej vo štvrtok (21. 1.).

Mnohé firmy v pandémiou najviac postihnutých oblastiach hospodárstva nemajú zdroje ani na výplaty svojich zamestnancov, nieto ešte na platenie odvodov. Sankčné platby, ktoré bude Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne v blízkej budúcnosti vymáhať od zamestnávateľov, budú ďalšou ranou a možno aj poslednou predovšetkým pre malé a stredné podniky, ktorých existencia je v súčasnosti najviac ohrozená,“ uviedol prezident ASEP Jozef Špirko.

Zníženie sankčných úrokov môže doplniť už existujúce opatrenia na pomoc podnikom, zo štátneho rozpočtu nevyžaduje ďalšie zdroje a môže pomôcť firmám, ktorých podnikanie je v ohrození, a v prípade ich krachu by štát nielenže nedostal sankčné úroky, ale ani dane a odvode v budúcnosti, tvrdí ASEP.

Asociácia pripomína, že s podobnými žiadosťami sa na úrady obrátila už v minulom roku, no bez výsledku. Opakovane tak žiada rezort financií a vládu, aby sa touto témou zaoberali a v skrátenom legislatívnom konaní predložili do parlamentu potrebné dokumenty.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika