Na hlavný obsah

Zrejme sa otrávili. Na juhu Afriky uhynulo jedenásť slonov

V Botswane ich žije viac ako 100 000.

Zrejme sa otrávili. Na juhu Afriky uhynulo jedenásť slonov
Uhynutý slon v Botswane. Foto: TASR/AP

V prírodnej rezervácii Moremi v Botswane vyšetrujú úhyn jedenástich slonov. Telá zvierat neboli nijako poškodené, tamojšie ministerstvo životného prostredia pri oznámení nešťastia vylúčilo akciu pytliakov, píše agentúra Reuters. Stovky slonov vlani v Botswane zomreli po požití toxických mikroorganizmov.

Prírodné rezervácie sú pre dvojmiliónovú Botswanu významným príjmom do rozpočtu, pretože do nich mieri väčšina turistov – milovníkov divokej prírody, ktorí zavítajú do regiónu.

Moremi leží asi 100 kilometrov na východ od Sarongy, kde došlo vlani k masívnemu úhynu slonov. Od začiatku mája našli strážcovia parku v priebehu niekoľkých týždňov postupne 330 slonov, ktoré uhynuli za záhadných okolností. V septembri potom ministerstvo zverejnilo informáciu, že za otravou zvierat boli jedovaté sinice. Ich výskyt je podľa vedcov stále častejší pre vysoké teploty spojené so zmenami klímy.

V Afrike sa pre pytliactvo znižujú počty slonov, v Botswane tomu tak nie je. Žije v nej takmer tretina všetkých afrických slonov a stáda sú tam čoraz väčšie. Zatiaľ čo na konci 90. rokov bolo v krajine približne 80 000 slonov, teraz je ich okolo 130 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet