Na hlavný obsah

Adam Žampa siahal na umiestnenie v top 20, víťazom ďalšieho obráku Faivre

Slovák je na najlepšej ceste kvalifikovať sa do finále SP.

Adam Žampa siahal na umiestnenie v top 20, víťazom ďalšieho obráku Faivre
Slovenský lyžiar Adam Žampa v Bulharsku. Foto: SITA/AP

Francúzsky lyžiar Mathieu Faivre suverénne vyhral nedeľný (28. 2.) obrovský slalom Svetového pohára. V bulharskom Bansku triumfoval s náskokom 75 stotín sekundy pred Švajčiarom Marcom Odermattom. Tretí skončil ďalší Francúz Alexis Pinturault (+0,81), ktorý naďalej vedie celkové poradie SP a udržal sa aj na čele hodnotenia disciplíny. Slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil 21. miesto, za víťazom zaostal o 3,33 s. Jeho bratovi Andreasovi v nedeľu tesne unikol postup do 2. kola, v prvom kole obsadil s odstupom 3,98 s 31. priečku. Priamy prenos vysielala RTVS na Dvojke.

V priebežnej klasifikácii „obráku“ Adam Žampa figuruje na 21. pozícii a je na najlepšej ceste ako prvý slovenský mužský lyžiar kvalifikovať sa do finále SP. Nárok štartovať v ňom má najlepších 25 pretekárov za disciplínu a pred finálovým týždňom je už iba jeden obrovský slalom. Miestenka do Lenzerheide mu nemusí uniknúť, ani keby 13. marca v Kranjskej Gore nebodoval, v prípade štandardného výsledku ju potvrdí. V tejto zime bodoval v šiestich pretekoch.

Faivre potvrdil výbornú formu a nadviazal na druhé miesto zo sobotňajšieho obrovského slalomu v Bansku. Dosiahol svoje druhé víťazstvo v pretekoch SP, predtým triumfoval vo Val d’Isere v decembri 2016.

Obrovská chyba ho nerozladila

Adam Žampa sa po 19. mieste v sobotnom (27. 2.) „obráku“ predstavil o deň neskôr so štartovým číslom 18. Na prvom medzičase zaostával za Faivrem iba o 11 stotín, no krátko na to urobil obrovskú chybu a spravil takmer celé „hodiny“. Pretočilo ho v oblúku, nabral veľké manko, ale pokračoval. Zaváhanie ho nevykoľajilo, naopak, v dolnej polovici predviedol dynamickú, technicky výbornú jazdu a so stratou 2,70 s sa bez problémov dostal medzi elitnú tridsiatku. Do nej sa tesne nezmestil jeho brat Andreas Žampa, ktorý s číslom 47 skončil na 31. mieste. Od postupu do 2. kola ho delili iba dve stotiny sekundy.

V 2. kole sa dokázal Zubčič posunúť vo výsledkovej listine mierne dopredu, po svojej jazde sa dostal na druhú priečku za Švajčiara Danieleho Setteho. Adam Žampa nedokázal Švajčiara zosadiť z líderskej pozície, nebol taký uvoľnený ako v prvom kole, viackrát stratil líniu a v cieli mal na Setteho manko 1,08 s. Zaradil sa na priebežnú ôsmu pozíciu, potom ho predbehlo ešte 13 pretekárov. Setteho vystriedal vo vedení až Rakúšan Marco Schwarz, potom zaútočil zo šiesteho miesta Odermatt, ktorý sa vyšvihol až na pódium. Pinturault riskoval, v hornej časti ho zabrzdil náraz do bránky a v cieli zaostal za Švajčiarom o 6 stotín. Meillard takmer celý náskok stratil už vo vrchnej pasáži a prepadol sa až na siedme miesto. Faivre sa pustil na trať s veľkým nasadením, najmä v strede svahu išiel excelentne a v cieli tak mohol sláviť víťazstvo, svoje druhé v SP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport