Na hlavný obsah

Advokát Kočnera pripravuje námietku proti zaujatosti špeciálneho prokurátora Lipšica

Týka sa to prípadu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Advokát Kočnera pripravuje námietku proti zaujatosti špeciálneho prokurátora Lipšica
Foto: TASR/Michal Svítok

Videá zo sledovania novinárov, USB kľúče aj záznam tepu srdca Aleny Zsuzsovej – to sú dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Vladimír Turan predložiť v odvolaní proti oslobodeniu Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Text zverejnil Denník Sme pri príležitosti 3. výročia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Dôkazy nie sú podľa Kočnerovho právnika Mareka Paru nové, prokurátor ich navrhoval v priebehu celého konania. „Sú iracionálne, irelevantné, a čo sa týka merania tlaku, tlkotu srdca a podobné až neštandardné úvahy pána prokurátora, to je v podstate to, čo predložili extrémne neštandardným spôsobom počas záverečnej porady,“ priblížil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Advokát Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica opakuje, že navrhli viacero dôkazov, ktoré prvostupňový súd neakceptoval. Tvrdí, že boli zásadné a v nesprospech Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej. „Toto sú mimoriadne podstatné dôkazy, predovšetkým myslím tie USB kľúče, ktoré sa našli pri domovej prehliadke obžalovaného Kočnera. Dosť dobre nechápem, prečo ich súd odmietol na môj návrh vykonať,“ uviedol.

Prípad má dostať iný senát, navrhuje prokurátor

Úrad špeciálnej prokuratúry v odvolaní tiež navrhuje, aby Najvyšší súd zobral prípad senátu Ruženy Sabovej a pridelil ho inému senátu. Marek Para Rádiožurnálu potvrdil, že pripravuje námietku proti zaujatosti novovymenovaného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý doposiaľ zastupoval rodinu Jána Kuciaka. Podľa neho by dozorujúci prokurátor v tomto prípade nemal byť z Úradu špeciálnej prokuratúry. „Špeciálny prokurátor je zaujatý, ostatní sú, samozrejme, jemu podriadení. Neviem si predstaviť, že slobodne vykonávajú jeho úrad, lebo vykonávajú to v jeho mene,“ vysvetlil.

Roman Kvasnica reaguje, že na konanie pred súdom to vplyv nemá. „Najvyšší súd nemá prečo riešiť prípadné námietky, ktoré sa týkajú doktora Lipšica,“ poznamenal, že sa s tým vysporiada prokuratúra spôsobom, ktorý predpokladá zákon. Špeciálna prokuratúra zatiaľ situáciu nekomentovala.

Termín pojednávania zatiaľ nie je známy

Senát Najvyššieho súdu pojednávanie zatiaľ nevytýčil. Hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová ozrejmila, že sa stále oboznamuje s rozsiahlym spisom, ktorý má spolu s prílohami vyše 40 000 strán. „Po jeho naštudovaní všetkými členmi senátu sa rozhodne o ďalšom procesnom postupe,“ dodala.

Súd oslobodil Kočnera a Zsuzsovú v kauze dvojnásobnej vraždy

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko