Na hlavný obsah

Ak by dnes nebola pandémia, v uliciach by boli ľudia, odkazujú vláde odborári

Nesúhlasia so zmenami v Zákonníku práce.

Ak by dnes nebola pandémia, v uliciach by boli ľudia, odkazujú vláde odborári
Na snímke zľava podpredsedníčka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová, prezident KOZ Marián Magdoško, predseda odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna a podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková. Foto: TASR

Viaceré zmeny v Zákonníku práce budú ovplyvňovať nielen zamestnávateľské, ale aj zamestnanecké prostredie. Predstavitelia Odoborového zväzu (OZ) Kovo prijat´návrhy vnímajú ako demontáž sociálneho štátu a nesúhlasia s nimi.

Súčasné vládne hnutia OĽANO a Sme rodina dali pred voľbami svojim voličom prísľuby, že zákony upravujúce sociálnu oblasť sa nebudú meniť a ostanú tak, ako boli schválené. „Toto už nie je pravdou. Dnes sa presadzujú osobné egá niektorých politikov, politických predstaviteľov a ministrov, nie skutočná práca v prospech ľudí,“ povedal v piatok (5. 2.) predseda rady OZ Kovo Emil Machyna. „Určite sa budeme brániť tak, aby sme dali jasný signál, že jednoducho nie, s týmto nesúhlasíme,“ doplnil.

Odborovému zväzu prekážajú zmeny vo výpočte minimálnej mzdy a minimálnych mzdových nárokov aj zmeny v príplatkoch za soboty, nedele a nočnú prácu. Ako problém vidí aj zmeny v zákone o kolektívnom vyjednávaní, ktoré vo štvrtok (4. 2.) schválil parlament. Z tohto zákona sa od začiatku marca tohto roka vypúšťajú ustanovenia, podľa ktorých bolo možné reprezentatívnu kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa rozšíriť na ďalších zamestnávateľov, ktorí neboli združení v zamestnávateľskom zväze a neboli pokrytí žiadnou takouto zmluvou. Podľa Machynu sa to negatívne dotkne viac ako 90 000 zamestnancov. „Ak by dnes nebola pandémia a zákaz vychádzania, tak by určite boli členovia OZ Kovo aj iných odborových zväzov v uliciach,“ vyhlásil.

V postupe vlády vníma OZ Kovo tlak na oslabenie pozície odborov. „Zákon o tripartite vláda schválila len preto, že sa pán minister urazil, že sme nesúhlasili s návrhom o minimálnej mzde a s niektorými ďalšími zmenami v Zákonníku práce,“ uviedol Machyna a narážal tým na zmenu, ktorá umožňuje členstvo v tripartite aj zväzom, ktoré zastupujú menej ako 100 000 členov. Vo vyjednávaní tak môže nastať nepomer síl a miera benefitov sa môže zvyšovať vo väčší prospech zamestnávateľov ako zamestnancov. „Tá vyváženosť tu musí byť. Vyváženosť vzťahov aj pracovného prostredia,“ skonštatoval.

„Keby táto možnosť bola, tak už možno dnes pripravujeme generálny štrajk. Len, bohužiaľ, v čase pandémie je to ťažké ak chceme dodržiavať pravidlá,“ dodal Machyna s tým, že pravdepodobne budú musieť počkať, kým sa na Slovensku zruší núdzový stav, ktorý aktuálne neumožňuje kolektívne aktivity ani nátlakové akcie v podobe štrajku.

Pozrite si celú tlačovú besedu OZ Kovo:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka