Na hlavný obsah

Ak štát nezasiahne, cestovný ruch na Slovensku zanikne, tvrdí Asociácia hotelov a reštaurácií

Rok 2020 bol zlý, vyhliadky na 2021 sú ešte horšie.

Ak štát nezasiahne, cestovný ruch na Slovensku zanikne, tvrdí Asociácia hotelov a reštaurácií
Na snímke generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák. Foto: TASR

Hotelový a reštauračný biznis je na kolenách. Ak štát nezasiahne, cestovný ruch zanikne. Tvrdí to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Urýchlenú a cielenú pomoc preto žiadajú od ministerstiev dopravy, hospodárstva aj sociálnych vecí.

Rok 2020 bol podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácii Mareka Harbuľáka najhorším za posledných 23 rokov. Prenocovaní bolo o polovicu menej ako rok predtým. Vyhliadky na rok 2021 sú tiež pesimistické. Európska agentúra pre cestovný ruch zistila, že Slovensko nie je v hľadáčiku európskych turistov. Hlavným ukazovateľom je totiž pre nich to, ako krajina zvláda pandémiu.

Asociácia preto očakáva pokračujúce zatvorenie služieb ešte ďalšie mesiace. Ak sa nič zásadné nezmení, je ohrozený aj začiatok letnej sezóny.

Predstavitelia hotelov a reštaurácií majú na vládu tri požiadavky. Žiadajú, aby ministerstvo dopravy urýchlilo pomoc a zefektívnilo ju, ministerstvo hospodárstva prepracovalo schému pomoci v súvislosti s kompenzáciou nájmov tak, aby bola dostupnejšia pre širšie spektrum záujemcov a ministerstvo práce má pomoc plus plus predĺžiť až do konca tohto roka.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že pôvodná schéma, teda stomiliónová pomoc, bola dimenzovaná na kratší čas. Ako pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko potvrdila štátna tajomníčka rezortu Katarína Bruncková, na jar, keď schému pomoci nastavovali, predpokladali, že cestovný ruch sa v lete pozviecha a kríza skončí. Podmienkou by museli byť otvorené prevádzky. „Už teraz vieme povedať, že budeme potrebovať minimálne jeden a pol, ak nie dvojnásobok toho, čo máme dnes k dispozícii. Prepad tržieb bol ešte oveľa vyšší, ako bolo možné predpokladať v čase, keď sme schému nastavovali.“

Iniciatívy v gastre sa sťažujú aj na to, že pomoc je pomalá a žiadosti posudzuje ministerstvo zložito. To podľa Brunckovej už neplatí a po počiatočných zdržaniach spôsobených nastavovaním jednotlivých procesov vyplácania všetko funguje tak, ako má. „Som presvedčená, že do polovice marca budú nároky žiadateľov, ktoré už boli uplatnené, vyplatené,“ hovorí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika