Na hlavný obsah

Ako dlho je imúnny človek po prekonaní covidu? Výsledky novej štúdie potešia

Ide o jeden z najväčších a dlhodobých výskumov.

Ako dlho je imúnny človek po prekonaní covidu? Výsledky novej štúdie potešia
Ľudia v rúškach dodržiavajú protiepidemické opatrenia. Foto: TASR/AP

Imunita získaná prekonaním ochorenia COVID-19 je pomerne stabilná, ukazuje rakúska štúdia na obyvateľoch tirolského strediska zimných športov Ischglu. Pri 90 % spomedzi tých, u ktorých potvrdili protilátky vlani v apríli, zistili aj v novembri imunitu proti infekcii, tvrdí štúdia, ktorú vo štvrtok (18. 2.) zverejnila lekárska univerzita v Innsbrucku.

Ischgl sa vlani stal jedným z prvých ohnísk pandémie v Európe. „Dobré správy z Ischglu,“ komentoval výsledky štúdie rektor innsbruckej univerzity Wolfgang Fleischhacker. To, že imunita pretrváva, je podľa neho veľmi povzbudzujúce.

U 801 ľudí, ktorí sa v apríli 2020 zúčastnili štúdie, sa preukázala séroprevalencia – početnosť výskytu protilátok v krvi na úrovni 51,4 %. V novembri, teda o sedem mesiacov neskôr, to bolo 45,4 %. „Takmer 90 % z tých, ktorí boli imúnni v apríli, mali protilátky aj v novembri,“ povedala podľa agentúry Reuters virologička Dorothee van Laerová, jedna z hlavných spoluautoriek štúdie. „Napriek miernemu poklesu koncentrácie protilátok môžeme povedať, že imunita je pomerne stabilná,“ dodala.

Innsbrucká lekárska univerzita tvrdí, že jej štúdia bola jednou z najväčších svojho druhu a pokrývala jedno z najdlhších období.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet