Na hlavný obsah

Ako sa v Poľsku vyhnúť karanténe? Jedna z výnimiek je doklad o zaočkovaní

Vláda o tom informovala na poslednú chvíľu.

Ako sa v Poľsku vyhnúť karanténe? Jedna z výnimiek je doklad o zaočkovaní
Ľudia sedia pred stanom na testovanie na ochorenie Covid-19 neďaleko nemocnice vo Varšave. Foto: TASR/AP

Poľská vláda upravila niektoré opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Jedno z nich sa týka príchodu do Poľska zo zahraničia. Nástupu do karantény sa cestovatelia z cudziny vyhnú v prípade, že predložia osvedčenie o očkovaní vakcínou proti covidu-19 schválenou Európskou úniou. Informujú o tom poľské médiá, podľa ktorých kabinet zverejnil opatrenia v pondelok (22. 2.) krátko pred polnocou, pričom začali platiť od utorka.

Ďalšie výnimky z karantény po príchode do krajiny budú mať podľa nového nariadenia poľskej vlády tiež deti predškolského veku a študenti, ktorí dochádzajú do škôl v Poľsku alebo susednej krajine, prípadne ich opatrovníci, doplnil server Onet.pl.

„Všeobecne platí, že voči občanom EÚ je karanténa vyžadovaná po príchode do Poľska hromadnou dopravou (lietadlá, vlaky, autobusy atď.). Aj tu ale existujú výnimky,“ povedal na otázku ČTK prvý tajomník českého veľvyslanectva v Poľsku Jaromír Vejrych.

„Osobnej dopravy sa povinnosť karantény netýka. To platí pri prekračovaní hraníc napríklad z Česka alebo z Nemecka do Poľska. Tento stav sa má však od víkendu, alebo začiatkom budúceho týždňa, zmeniť,“ dodal Vejrych.

Server wp.pl podotkol, že poľská vláda zvažuje ďalšie opatrenia proti šíreniu koronavírusu a svoje plány by mala oznámiť do tejto stredy (24. 2.). Jedným zo zvažovaných krokov je zrejme tiež znovuzavedenie hraničných kontrol na hraniciach so Slovenskom i Českom. Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski v pondelok v televízii TVN24 naznačil ďalšiu možnosť, keď povedal, že pri vstupe do krajiny by mohli požadovať negatívny výsledok testu na koronavírus, ktorý nebude starší ako 48 hodín. Bez testu by nasledovala karanténa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet