Na hlavný obsah

Albánsko urobilo na svojej ceste do Európskej únie pokrok, zhodnotil Korčok

Minister zahraničných vecí ukončil svoju návštevu Balkánu.

Albánsko urobilo na svojej ceste do Európskej únie pokrok, zhodnotil Korčok
Na snímke slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) v stredu (10. 2.) ukončil svoju pracovnú cestu po krajinách západného Balkánu návštevou Albánskej republiky. Ocenil jej pokrok v oblasti plnenia kritérií pre začatie prístupových rokovaní s Európskou úniou.

Šéf rezortu diplomacie v Tirane rokoval s novou šéfkou albánskej diplomacie Oltou Xhaçka. Hlavným cieľom jeho návštevy bolo prehĺbenie bilaterálnych vzťahov, predovšetkým v ekonomickej oblasti, a vyjadrenie podpory transformačným a reformným procesom Albánska.

„Partneri sa v rokovaniach venovali aj rozvojovej a humanitárnej spolupráci. Slovensko v roku 2020 poskytlo Albánsku finančný príspevok vo výške 250 000 eur na rekonštrukciu po zemetrasení na severozápade krajiny v novembri 2019, taktiež mikrogranty v celkovej výške 40 000 eur a v rámci dotácií pomáha realizovať niekoľko projektov prostredníctvom Slovak Aid. Rozvojová spolupráca s Albánskom bude pokračovať aj v roku 2021,“ uviedol rezort zahraničných vecí.

Minister Albánsku symbolicky odovzdal aj finančný príspevok Slovenskej republiky 30 tisíc eur na boj proti pandémii COVID-19. „V týchto náročných časoch musia spojenci a priatelia stáť pri sebe a navzájom si pomáhať. Náš príspevok je dôkazom toho, že solidarita so spojencami je pre nás principiálnou záležitosťou,“ uzavrel Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko