Na hlavný obsah

Alexandr Lukašenko už nie je šéfom Bieloruského olympijského výboru. Vymenil ho syn Viktor

Obaja čelia sankciám od MOV.

Alexandr Lukašenko už nie je šéfom Bieloruského olympijského výboru. Vymenil ho syn Viktor
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (vľavo) hovorí so svojím synom a novým šéfom Bieloruského olympijského výboru Viktorom. Foto: TASR

Na čele Bieloruského olympijského výboru prišlo ku kozmetickej zmene. Autoritárskeho prezidenta krajiny Alexandra Lukašenka nahradil vo funkcii jeho syn Viktor. Obaja Lukašenkovci sú na zozname nežiadúcich osôb pre OH v japonskom Tokiu, ktoré sa majú uskutočniť v lete 2021.

Ako informuje agentúra AP, zvolením Viktora Lukašenka na čelo národného olympijského výboru vzrástla šanca, že športovci z Bieloruska budú v Tokiu štartovať ako nezávislí športovci pod olympijskou vlajkou. Viktor Lukašenko bol doteraz viceprezidentom Bieloruského olympijského výboru.

Lukašenkovci dostali od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) stopku na účasť v Tokiu, keďže vedú organizáciu, ktorá zlyhala pri ochrane bieloruských športovcov počas vládnych protestov a nepriamo sa podieľala na ich diskriminácii. „Je to v rozpore so základnými princípmi Olympijskej charty a vážne to ovplyvňuje reputáciu celého olympijského hnutia,“ uviedol v decembri prezident MOV Thomas Bach. MOV už stopla financovanie národného výboru a prostredníctvom špeciálnych programov pomáha priamo športovcom z Bieloruska v príprave na OH v Tokiu.

Alexandr Lukašenko pred piatkovou voľbou priamo vyzval delegátov, aby hlasovali za jeho syna. Táto výzva bola zverejnená na webe Bieloruského olympijského výboru. „Pod jeho vedením sa nebude kradnúť, nebude korupcia a naplno sa využijú na podporu športu všetky dostupné prostriedky. O športovcov a ich trénerov bude postarané,“ uviedol Alexandr Lukašenko. Po voľbách doplnil: „Síce už nebudem na čele výboru, ale vždy sa budem intenzívne zaujímať o dianie v športovom hnutí.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport