Na hlavný obsah

Američania dali zelenú vakcíne od firmy Johnson & Johnson

Biden vyzval občanov USA, aby boli naďalej opatrní.

Američania dali zelenú vakcíne od firmy Johnson & Johnson
Vakcína od firmy Johnson & Johnson. Foto: SITA/AP

Spojené štáty schválili v noci na nedeľu (28. 2.) núdzové použitie jednodávkovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J). Ide tak o tretiu očkovaciu látku schválenú v USA, ktoré sú pandémiou najviac zasiahnutou krajinou sveta, píšu agentúry AP a DPA. Očkovaciu látku od tejto firmy aktuálne posudzuje aj Európska agentúra pre lieky (EMA).

Prínosy prevažujú

Toto rozhodnutie prišlo po tom, ako poradná komisia zdravotníckych expertov Amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) odporučila v piatok (26. 2.) schválenie tejto očkovacej látky. Komisia sa totiž po celodennom zasadnutí jednohlasne uzniesla, že prínosy vakcíny J&J prevažujú nad rizikami pre dospelých ľudí. FDA následne oznámil, že vo veci odporúčania svojej poradnej komisie bude konať rýchlo.

V USA dosiaľ očkujú dvojdávkovými vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré FDA schválila v decembri. Najmenej jednu dávku týchto vakcín dostalo v krajine viac než 47 miliónov ľudí, teda približne 14 % populácie.

Tri vysoko efektívne vakcíny

„Je to veľmi dobrá správa,“ povedal po verdikte FDA riaditeľ amerického Národného ústavu zdravia (NIH) Francis Collins. Prominentný epidemiológ Anthony Fauci označil vakcínu J&J za veľmi dobrú a vyzval Američanov, aby sa príliš nezaoberali štatistikami z klinických testov a skrátka „akceptovali fakt, že teraz máte tri vysoko efektívne vakcíny“.

Prezident USA Joe Biden vyzval obyvateľov USA, aby boli aj naďalej opatrní. „Hoci je táto správa dôvodom na oslavu, všetkých Američanov vyzývam, ďalej si umývajte ruky, zachovávajte sociálne rozostupy a noste rúška,“ citovala z jeho vyhlásenia agentúra Reuters. Podľa Bidena pravdepodobne znovu dôjde k zhoršeniu epidemickej situácie.

Stačí jedna dávka a klasická chladnička

Spoločnosť Johnson & Johnson uviedla, že môže do marca dodať 20 miliónov a do júna celkovo 100 miliónov dávok svojej vakcíny. Tá má podľa výsledkov štúdie, ktorú vykonala FDA, účinnosť 85 % pri ochrane pred závažným priebehom ochorenia COVID-19. Účinná je tiež aj voči brazílskemu a juhoafrickému variantu tejto nákazy. Celková účinnosť vakcíny J&J sa znížila na 66 % po zohľadnení prípadov stredne ťažkého až vážneho priebehu covidu.

Ako pripomína DPA, výhoda vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson spočíva v tom, že pre zaistenie optimálnej ochrany stačí podať iba jednu dávku. Okrem toho je možné skladovať ju v štandardných chladničkách namiesto veľmi chladného prostredia, ktoré si vyžadujú vakcíny od spoločností Pfizer či Moderna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet