Na hlavný obsah

Americký minister zahraničných vecí podporí snahy o vyšetrenie útoku v Iraku

Pri raketovom útoku zahynul najmenej jeden civilista.

Americký minister zahraničných vecí podporí snahy o vyšetrenie útoku v Iraku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval na vyšetrenie pondelkového (15. 2) raketového útoku na leteckú základňu na severe Iraku a sľúbil vyvodenie zodpovednosti za útok voči tým, ktorí ho spáchali, informovala v utorok (16. 2.) agentúra AFP

„Sme pobúrení dnešným raketovým útokom v oblasti irackého Kurdistanu,“ uviedol Blinken vo vyhlásení. Uviedol, že kontaktoval predsedu vlády kurdskej autonómnej oblasti Masúda Barzaního, ktorému prisľúbil, že podporí snahy o vyšetrovanie a vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom tohto útoku.

Pri pondelkovom útoku zahynul najmenej jeden civilista

Podľa AFP najmenej tri rakety smerovali na letisko Arbíl v Kurdistane v severnej časti Iraku. Jedna z nich zasiahla komplex, kde sa nachádzajú i vojaci koalície pod vedením USA. Ďalšie dve dopadli do osídlenej oblasti na okraji Arbílu.

Útok si vyžiadal život najmenej jedného civilistu a ďalších piatich zranených, pričom jeden z nich je v kritickom stave. Zranenia utrpel aj americký vojak. Podľa Blinkena sú medzi zranenými civilistami aj Američania.

Išlo o prvý útok na americké vojenské alebo diplomatické ciele v Iraku za obdobie posledných takmer dvoch mesiacov, píše AFP.

Hovorca koalície Wayne Marotto pre agentúru potvrdil, že mŕtvym civilistom nie je Iračan, ale bezprostredne nemohol poskytnúť podrobnosti o štátnej príslušnosti obete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet