Na hlavný obsah

Banskobystrická latka má nový rekord medzi ženami, dráma v mužskej kategórii

Ukrajinka predviedla nevídaný výkon.

Banskobystrická latka má nový rekord medzi ženami, dráma v mužskej kategórii
Na snímke Jaroslava Mahučichová z Ukrajiny počas výškarskej súťaže žien na 27. ročníku Banskobystrickej latky 2021. Foto: TASR

Ženská súťaž na utorkovom (2. 2.) atletickom mítingu Banskobystrická latka (BBL) priniesla výkon, aký 15 rokov nedosiahla žiadna výškarka. Len 19-ročná Ukrajinka Jaroslava Mahučichová prekonala 206 centimetrov, čo je nový rekord mítingu. Svetové halové maximum – 208 centimetrov Švédky Kajsy Bergqvistovej už atakovať neskúšala. Absolútny svetový rekord Bulharky Stefky Kostadinovovej je 209 cm. Priamy prenos z podujatia vysielala RTVS na Dvojke.

„Som veľmi šťastná, na preteky som prichádzala s cieľom pokoriť 203 centimetrov. Pridala som ešte o tri viac, čo je neskutočné. Na olympiáde chcem bojovať o cenný kov,“ neskrývala svoju radosť Mahučichová v rozhovore pre RTVS. Ukrajinka pred prázdnym hľadiskom na Štiavničkách zvíťazila pred svojou krajankou Juliou Levčenkovou, ktorá skočila 196 cm. Tretia priečka patrila Bieloruske Karyne Demidikovej za výkon 193 cm. Slovenská reprezentantka Tatiana Dunajská obsadila 12. priečku výkonom 180 cm.

Dunajská preskočila latku v rovnakej výške ako pred rokom. Prvé dve postupné výšky na úrovni 170 a 175 cm absolvovala úspešne na prvý pokus, 180 zvládla tretím pokusom. „Vzhľadom na to, aké som mala podmienky na trénovanie, som veľmi spokojná. Ak by som chcela prekonať môj osobný rekord v hale 182 cm, potrebovala by som silu a rýchlosť, momentálne ju nemám. Preteky boli iné, zvláštne. Na jednej strane som cítila menší tlak, na druhej diváci veľmi chýbali. Ďakujem organizátorom, že sa tieto preteky vôbec zorganizovali. Muselo byť okolo toho veľa práce a napokon sem pritiahli svetovú špičku,“ povedala Dunajská.

Obhajca spomedzi mužov bol druhý

Víťazom BBL medzi mužmi sa stal taliansky skokan do výšky Gianmarco Tamberi. Výkonom 231 cm zaostal iba o jediný centimeter za vlastným najlepším výkonom roka. Druhú priečku obsadil vlaňajší víťaz Luis Zayas z Kuby, ktorý prekonal rovnakú výšku ako víťaz, no mal horší zápis. Tretí skončil Ukrajinec Andrij Procenko výkonom 228 cm. Slovenský skokan Lukáš Beer obsadil 11. priečku výkonom 215 cm. „Predviedol som taký štandard, ani zlý, ani dobrý výkon. Keď som sem prišiel v minulosti, bol som už rozoskákaný a vedel som, čo si môžem dovoliť. Treba absolvovať jedny až troje preteky, potom by to už mohlo byť jednoduchšie,“ povedal Beer.

Banskobystrický míting mal oficiálne strieborný status v rámci World Athletics Indoor Tour. Keďže sa však pre pandémiu koronavírusu musel obmedziť program halovej sezóny, udelila Svetová atletika (WA) súťažiacim v mužskej kategórii body do svetového renkingu, ako keby absolvovali míting s najvyšším, zlatým statusom. Aj to prispelo k vysokej kvalite súťaže. Skokani bojovali aj o postup na tohtoročné vrcholné podujatia, limit pre halové ME v Toruni bol 228 cm, pre OH v Tokiu 233.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport