Na hlavný obsah

Bežný liek na astmu znižuje riziko hospitalizácie s koronavírusom, tvrdí štúdia z Oxfordu

Zúčastnilo sa jej 146 pacientov.

Bežný liek na astmu znižuje riziko hospitalizácie s koronavírusom, tvrdí štúdia z Oxfordu
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Liek zo skupiny kortikoidov, ktorý bežne používajú astmatici, podľa štúdie vedcov z Oxfordskej univerzity znižuje pri pacientoch s ochorením COVID-19 riziko hospitalizácie a skracuje dobu uzdravovania. Chorí ho však musia dostať v siedmich dňoch od prejavenia symptómov, píše agentúra Reuters.

Štúdia, ktorej sa počas 28 dní zúčastnilo 146 pacientov, ukázala, že keď vdychovali budezonid, predávaný pod názvom Pulmicort, riziko hospitalizácie v porovnaní s obvyklou liečbou ochorenia COVID-19 sa u nich znížilo o 90 percent.

Vedci uviedli, že k výskumu ich priviedla skutočnosť, že ľudia s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, ktorým lekári často predpisujú kortikoidy, tvorili nepomerne malú časť pacientov hospitalizovaných na začiatku pandémie.

Účastníkom štúdie, ktorí inhalovali budezonid, tiež rýchlejšie ustúpila horúčka a v menšej miere ich trápili dlhodobé prejavy ochorenia.

Členka vedeckého tímu Mona Bafadhelová považuje za povzbudivé, že relatívne bezpečný, ľahko dostupný a dobre preskúmaný liek by mohol priniesť úľavu v situácii, keď sú nemocnice v mnohých krajinách preplnené.

Reuters pripomína, že Pulmicort vyrába firma AstraZeneca, ktorá je jedným z výrobcov vakcíny proti koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet