Na hlavný obsah

Biden diskutoval s premiérom Iraku o raketovom útoku v Bagdade

Prezident USA potvrdil podporu suverenity a nezávislosti Iraku.

Biden diskutoval s premiérom Iraku o raketovom útoku v Bagdade
Prezident USA premiér Iraku Mustafá Kázimí. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Mustafá Kázimí telefonovali o pondelkovom (22. 2.) raketovom útoku v Bagdade, ktorý zasiahol oblasť, kde sídli americké veľvyslanectvo. Zhodli sa, že tí, ktorí majú útok na svedomí, by mali niesť plnú zodpovednosť, oznámil v noci na stredu (24. 2.) Biely dom.

Biden podľa vyhlásenia Bieleho domu potvrdil podporu suverenity a nezávislosti Iraku zo strany USA a ocenil vedenie predsedu vlády. „Obaja diskutovali o nedávnych raketových útokoch na irackých vojakov a príslušníkov koalície a dohodli sa, že musia za to niesť plnú zodpovednosť tí, ktorí to majú na svedomí,“ uviedol Biely dom.

Obaja lídri diskutovali aj o dôležitosti napredovania v strategickom dialógu medzi svojimi krajinami a rozšírení bilaterálnej spolupráce v ďalších kľúčových otázkach.

Tretí útok za týždeň

Na tzv. Zelenú zónu v centre irackej metropoly Bagdad vypálili v pondelok niekoľko rakiet. Najmenej dve rakety dopadli pri hranici samotnej zóny, v ktorej majú sídla okrem amerického aj ďalšie západné veľvyslanectvá. Útok nebol naplánovaný tak, aby rakety zasiahli priamo diplomatickú misiu USA, vysvetlil bezpečnostný zdroj pre AFP.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price v pondelok vyhlásil, že Irán ponesie zodpovednosť za svojich irackých spojencov zodpovedných za zmienený útok. Išlo už o tretí útok za posledný týždeň, ktorý mieril na západné diplomatické, vojenské alebo komerčné objekty v Iraku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet