Na hlavný obsah

Biden zrušil Trumpove rozhodnutie o sankciách OSN proti Iránu

USA sa chcú opäť pripojiť k jadrovej dohode.

Biden zrušil Trumpove rozhodnutie o sankciách OSN proti Iránu
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vo štvrtok (18. 2.) zrušila rozhodnutie bývalého prezidenta Donalda Trumpa o obnovení sankcií OSN proti Iránu, informovala agentúra AP. Tento krok by podľa AP mohol Spojeným štátom pomôcť znovu sa pripojiť k jadrovej dohode, ktorú s Iránom v roku 2015 podpísalo šesť krajín.

Spojené štáty sťahujú tri listy, ktorými Trumpova vláda v septembri 2020 oznámila znovuzavedenie sankcií proti Teheránu. Bezpečnostnej rade OSN to listom v mene prezidenta Bidena oznámil veľvyslanec USA pri OSN Richard Mills.

Trinásť z 15 členov rady v roku 2020 uviedlo, že znovuzavedenie sankcií zo strany Washingtonu je neplatné, píše agentúra Reuters. USA sa odvolávali na mechanizmus vyplývajúci z jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Spojené štáty však od nej v roku 2018 jednostranne odstúpili.

Teraz sa chcú podľa Bidena znovu pripojiť k dohode, píše AP. Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že USA by prijali pozvanie od Európskej únie na účasť na stretnutí s jej ďalšími signatármi.

Jadrová dohoda z roku 2015, známa aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzuje Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity. Okrem USA ju vtedy podpísali Spojené kráľovstvo, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko.

Spojené štáty vo štvrtok takisto oznámili, že uvoľňujú prísne obmedzenia zavedené Trumpovou vládou, ktoré iránskym diplomatom obmedzovali prístup do sídla OSN v New Yorku, píše agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet