Na hlavný obsah

Biskupi poslali premiérovi list. Dlhodobý zákaz bohoslužieb je neúnosný, tvrdia

Veriaci majú podľa nich pocit, že ich cirkev opustila.

Biskupi poslali premiérovi list. Dlhodobý zákaz bohoslužieb je neúnosný, tvrdia
Polnočná vianočná svätá omša z 24. na 25. decembra 2020 v Dóme sv. Alžbety v Košiciach. Foto: TASR

Katolícki biskupi združení v Konferencii biskupov Slovenska (KBS) v utorok (16. 2.) zaslali list premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO) ako aj ďalším členom vlády, v ktorom ich žiadajú, aby našli iný, primeraný spôsob nastavenia opatrení vo vzťahu k duchovným potrebám. Znenie listu zverejnili na svojej webovej stránke.

Uvádzajú, že rastie počet vyliečených a zaočkovaných, ktorí by sa mohli zúčastňovať na bohoslužbách bez rizika ohrozenia. Zároveň zdôraznili, že bohoslužby nemožno vnímať len v optike verejných zhromaždení, pretože sa na nich uplatňuje základné ľudské právo vyplývajúce z náboženskej slobody.

„Sme ochotní zniesť obmedzenia, avšak úplný, dlhodobý a celoplošný zákaz verejných bohoslužieb ako aj praktické znemožnenie vysluhovania sviatostí je neúnosné,“ píšu v liste.

Biskupi poukazujú na to, že okolité krajiny tak tvrdé reštrikcie cirkvám nezaviedli a dodali, že rešpektujú prijímané opatrenia a apelujú na ich dodržiavanie. „Mrzí nás, keď na niektorom mieste ľudia stratili trpezlivosť a prekročili pravidlá, hoci na ne stále upozorňujeme. Máme vytrvalú ochotu spolupracovať na zápase s pandémiou. Prosíme Vás však o pochopenie našej situácie,“ žiadajú.

Veriaci majú podľa KBS pocit, že ich cirkev v ťažkom čase opustila. „Svätá spoveď a sväté prijímanie pre nich vždy boli zdrojom povzbudenia, sily a vnútornej rovnováhy. Teraz sú však mesiace bez sviatostí, a nemajú legitímny spôsob ako ich prijať. To prehlbuje utrpenie, ktoré priniesla pandémia,“ myslia si. V liste konštatujú, že úzkosti a konflikty, ktoré mnohí veriaci dokázali tlmiť vďaka sviatostiam, nadobúdajú na sile.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko