Na hlavný obsah

Bitcoin ďalej trhá rekordy, premiérovo prekročil hodnotu 50 000 dolárov

Dostal sa už aj na rokovacie stoly na Wall Street.

Bitcoin ďalej trhá rekordy, premiérovo prekročil hodnotu 50 000 dolárov
Logo virtuálnej kryptomeny bitcoin. Foto: SITA/AP

Virtuálna mena bitcoin dosiahla v utorok (16. 2.) nový rekord – prvý raz sa jej hodnota dostala nad úroveň 50 000 amerických dolárov. Rast najznámejšej kryptomeny podporujú najmä veľkí investori, ktorí začali brať digitálne aktíva vážne. Cena bitcoinu sa aj preto vyšplhala na 50 602 dolárov (41 179,84 eur). Neskôr však svoje zisky skorigoval a o 14.42 h SEČ sa predával po 49 221,40 dolárov. Od začiatku roka stúpol o zhruba 70 %.

Veľká zásluha Tesly

Väčšinu z týchto ziskov si bitcoin pripísal po tom, ako automobilka Tesla oznámila, že investovala 1,5 miliardy dolárov do bitcoinov a akceptuje digitálnu menu ako platbu za svoje elektromobily.

Investícia Tesly je ďalšia z radu veľkých investícií, ktoré pomohli bitcoinu dostať sa z „okraja“ vo svete financií do súvah veľkých spoločností i na rokovacie stoly na Wall Street, pretože americké firmy a tradiční správcovia peňazí začali nakupovať digitálne meny.

Dve pizze za 10 000 bitcoinov

Bitcoin atakoval hranicu 50 000 dolárov už dlhšiu dobu. „V uplynulých štyroch až piatich dňoch sa kryptomena pohybuje v určitom rozsahu, čo môže naznačovať buď zastavenie dynamiky, alebo konsolidačné obdobie,“ poznamenal Justin d’Anethan, manažér spoločnosti Diginex v Hongkongu.

Pre zaujímavosť – prudko rastúca kryptomena bola takmer bezcenná pred zhruba 10 rokmi, keď vývojár softvéru Laszlo Hanyecz zaplatil 10 000 bitcoinov za dve pizze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika