Na hlavný obsah

Bol horúcim kandidátom na trénovanie reprezentácie SR. Vrba povedie Spartu Praha

Predtým koučoval bulharský Ludogorec Razgrad.

Bol horúcim kandidátom na trénovanie reprezentácie SR. Vrba povedie Spartu Praha
Na snímke český futbalový tréner Pavel Vrba. Foto: TASR/AP

Pavel Vrba sa v stredu (3. 2.) stal novým trénerom futbalistov Sparty Praha. Vystriedal odvolaného Václava Kotala a koučovať bude aj slovenských obrancov Lukáša Štetinu s Dávidom Hanckom.

„Rozhodnutie o odvolaní trénera sa rodilo veľmi ťažko. Sme vďační za to, čo tréner pri práci s tímom dokázal. Na jar minulého roka stabilizoval mužstvo a nakoniec sme s ním na striedačke získali po šiestich rokoch trofej a vrátili sme sa do európskych súťaží, čo bolo pre vývoj mužstva mimoriadne dôležité,“ povedal podľa serveru idnes.cz športový riaditeľ Sparty Tomáš Rosický.

„Rudým“ momentálne patrí v tabuľke najvyššej českej súťaže tretie miesto s mankom 12 bodov na vedúcu Slaviu Praha. V sobotu (30. 1.) v zápase 17. kola nestačila Sparta doma na Bohemians 1905 Praha (0:1). „Dospeli sme k názoru, že sú ohrozené naše ciele pre zvyšok sezóny. Zároveň sme zaznamenali negatívny vývoj v hernom prejave. Preto sme k tomuto kroku pristúpili,“ vysvetlil Rosický.

Päťdesiatsedemročný Vrba viedol do októbra bulharského šampióna Ludogorec Razgrad. Predtým pôsobil aj ako tréner českej reprezentácie (2014-2016) a Viktorie Plzeň (2008-2013, 2017-2019), s ktorou získal tri ligové tituly. Na Slovensku bol asistentom pri národnom tíme (2006-2007), na klubovej úrovni viedol Púchov (2004-2006) a Žilinu (2006-2008), tú doviedol v roku 2007 k slovenskému titulu. Koncom uplynulého roka sa o Vrbovi hovorilo ako o vážnom kandidátovi na trénera slovenskej reprezentácie po tom, čo Slovenský futbalový zväz (SFZ) ukončil spoluprácu s jeho krajanom Pavlom Hapalom. Reprezentačné kormidlo napokon prebral bývalý asistent Jána Kozáka Štefan Tarkovič.

„Mám rovnaké ambície, aké má vedenie klubu, na tom sme sa zhodli. Dali sme si časový harmonogram, ktorý chceme plniť. Budem sa snažiť, aby sme naplnili ambície vedenia a aby sme boli úspešní. Teším sa na štvrtok, keď sa konečne stretnem s hráčmi a budeme na ihrisku. Prvé dojmy po príchode do Sparty sú zatiaľ, každopádne, príjemné,“ povedal Vrba na oficiálnom klubovom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport