Na hlavný obsah

Borrell po návrate z Moskvy napísal, že Rusko nestojí o dialóg. Sme udivení, reaguje Lavrovov rezort

Šéf európskej diplomacie nevylúčil ani sankcie.

Borrell po návrate z Moskvy napísal, že Rusko nestojí o dialóg. Sme udivení, reaguje Lavrovov rezort
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas stretnutia v Moskve. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie Európskej únie (EÚ) Josep Borrell po návrate z Ruska vo svojom blogu napísal, že Moskva nestojí o „konštruktívnejší dialóg s EÚ“ a európska dvadsaťsedmička z toho bude musieť vyvodiť dôsledky. Nevylúčil ani sankcie. Pripomenul vyhostenie troch diplomatov Švédska, Poľska a Nemecka, ktoré Rusko oznámilo práve v čase jeho návštevy. Moskva na príspevok reagovala údivom. Podľa ruského ministerstva zahraničia je „v silnom kontraste s tým, čo Borrell vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii“ so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom po ich rokovaní.

„Práve som sa vrátil z veľmi komplikovanej návštevy Moskvy, na ktorú som sa vydal prediskutovať znepokojujúci stav vzťahov medzi EÚ a Ruskom,“ napísal Borrell v nedeľu (7. 2.) na svojom blogu, kde spomenul, že už tak nedobré vzťahy zhoršil vývoj udalostí po otrave opozičného lídra Alexeja Navaľného látkou zo skupiny novičok, jeho nedávne zatknutie, zmena jeho predtým uloženého podmienečného trestu na nepodmienečný a zatknutie tisícov Rusov, ktorí protestovali proti uväzneniu tohto kritika Kremľa.

Borrell dodal, že do Moskvy sa vybral, aby za Európsku úniu „priamo“ odsúdil udalosti okolo Navaľného, ​​ale aj otestoval, či má Kremeľ záujem riešiť „rozdiely a zvrátiť negatívny trend“ vo vzťahoch medzi Bruselom a Moskvou. „Agresívne usporiadaná tlačová konferencia a vyhostenie troch diplomatov EÚ počas mojej návštevy ukazujú na to, že ruskí činitelia sa nechceli chopiť príležitosti na konštruktívnejší dialóg s EÚ,“ napísal vrcholný únijný diplomat a dodal: „Ako EÚ budeme musieť vyvodiť dôsledky.“

O vyhostení sa dozvedeli zo sociálnych sietí

Rusko v piatok (5. 2.) oznámilo vyhostenie trojice diplomatov pre údajnú účasť na protestoch proti uväzneniu Navaľného. Švédsko, Poľsko i Nemecko krok Moskvy dôrazne odmietli. O vyhostení diplomatov z krajín EÚ informoval najskôr server EUObserver, podľa ktorého sa tak stalo práve v čase tlačovej konferencie Borrella a Lavrova. Šéf únijnej diplomacie v blogu spresnil, že o vyhostení diplomatov „sme sa dozvedeli na konci nášho stretnutia„, a to cez sociálne siete. Lavrova potom požiadal, aby zmenil toto rozhodnutie, ale bez výsledku.

Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas návštevy v Moskve.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

„Moje stretnutie s ministrom Lavrovom a odkazy vyslané ruskými činiteľmi počas tejto návštevy potvrdili, že Európa a Rusko sa od seba odďaľujú. Vyzerá to tak, že Rusko sa postupne odpája od Európy a vidí demokratické hodnoty ako existenciálnu hrozbu,“ napísal Borrell.

Na záver podotkol, že vzťahmi medzi EÚ a Ruskom sa budú zaoberať únijní ministri zahraničia a členské krajiny potom budú musieť rozhodnúť o nasledujúcich krokoch. „A áno, tie by mohli zahŕňať sankcie,“ podotkol.

Prekvapená Moskva

Moskva v nedeľu večer reagovala na blog s údivom. „S prekvapením sme sa oboznámili s Borrellovým vyhodnotením výsledkov jeho návštevy, pretože silne kontrastuje s vyhláseniami, ktoré povedal na tlačovej konferencii v Moskve,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia pre agentúru TASS.

Ruská diplomacia podotkla, že Borrell podľa nej mal „všetky príležitosti okamžite poskytnúť osobné vyhodnotenie“ svojej cesty na tlačovej konferencii s Lavrovom. „Nikto ho neobmedzoval časovo ani formátom. Možno, že šéfovi diplomacie EÚ po jeho prílete do Bruselu vysvetlili, na čo bolo treba klásť dôraz, ale to len potvrdzuje, ako a kto v skutočnosti formuluje politiku EÚ,“ dodala ruská diplomacia.

Únijní ministri zahraničia budú prvýkrát debatovať o výsledkoch Borrellovej návštevy 22. februára. Svoje návrhy predložia európskym lídrom, ktorí sa zídu na konci februára pred samitom, ktorý sa na konci marca bude venovať vzťahom s Ruskom. Agentúra AFP ešte pred Borrellovou cestou napísala, že jeho misia ukončuje obdobie zmrazených diplomatických kontaktov na únijnej úrovni, ktoré trvalo od roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet