Na hlavný obsah

Britská mutácia tvrdo zasiahla Slovensko. Pozitívne vzorky pretestujú vo veľkom

Ide o približne 60-percentný podiel.

Podľa šéfa spoločnosti Alpha medical Petra Lednického je podiel infekčnejšej britskej mutácie koronavírusu na Slovensku vysoký. Informoval o tom vo štvrtok (4. 2.) na facebooku. Najviac sa to odráža na pretestovaných vzorkách z Bratislavského a Trnavského kraja (zhodne po 73 %) či Trenčianskeho kraja (67 %). Celkovo doposiaľ pretestovali 386 pozitívnych vzoriek zo stredy (3. 2.), pričom ostáva pretestovať zostávajúcich 414 vzoriek.

Na celoslovenskej úrovni ide približne o 60-percentný výskyt infekčnejšieho vírusového kmeňa, upozornil na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽANO). Tiež napísal, že dohodol projekt, počas ktorého sa vo štvrtok pretestujú všetky pozitívne vzorky zo stredy zo všetkých laboratórií. Malo by ich byť približne 2 000 z celého Slovenska. „Presné výsledky oznámime zajtra (v piatok, pozn.),“ dodal šéf vládneho kabinetu.

Matovič vo štvrtkovej relácii Rádia Expres uviedol, že v súčasnej pandemickej situácii by neotváral školy a škôlky, a to práve pre šíriacu sa britskú mutáciu covidu-19. Tie by sa mali znovu otvoriť od pondelka 8. februára. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v reakcii spresnil, že s otváraním procesu vzdelávania sa začne tak, ako to odsúhlasili epidemiológovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko