Na hlavný obsah

Bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry prepustili na slobodu

Kožuch je obvinený v kauze Dobytkár.

Bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry prepustili na slobodu
Na snímke Juraj Kožuch. Foto: TASR

Po takmer desiatich mesiacoch strávených vo väzbe ide bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch, obvinený v kauze Dobytkár, na slobodu. Rozhodol o tom vo štvrtok (4. 2.) na neverejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu (NS) SR. TASR o tom informoval obhajca obvineného Roman Balco. Pôvodne mal byť Kožuch väzobne stíhaný do 1. apríla.

Súd prijal ponuku peňažnej záruky obvineného vo výške 50 000 eur,“ uviedla pre RTVS hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Podľa názoru súdu je trestné stíhanie Kožucha naďalej dôvodné, za súčasného stavu je však možné ho viesť na slobode. „Ak obvinený nebude dodržiavať uložené primerané povinnosti a obmedzenia, môže byť opätovne vzatý do väzby a zložená peňažná záruka pripadne štátu,“ doplnila Važanová.

NS SR potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) z 11. januára tohto roku, ktorý väzbu nahradil s obmedzeniami. „Som spokojný s rozhodnutím súdov. Verím, že je to signál, ktorý znamená aspoň čiastočný návrat k zákonnosti v trestnom konaní a v trestnom stíhaní. Hodnotím to pozitívne. Verím súčasne v nevinu klienta, ktorú od začiatku prezentujeme a pracujeme na preukázaní neviny môjho klienta,“ zdôraznil Balco.

ŠTS na začiatku novembra 2020 pôvodne predĺžil väzbu finančníkovi Martinovi Kvietikovi a Jurajovi Kožuchovi, obvineným v kauze Dobytkár, do 1. apríla 2021. Následne rozhodnutie potvrdil NS SR.

Dvojicu zadržali 22. apríla. Počas akcie Dobytkár Národná kriminálna agentúra do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí. Medzi nimi je aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko