Na hlavný obsah

Bývalý generálny prokurátor Trnka nemôže vstúpiť na pôdu USA. Označili ho za korupčníka

To isté platí pre jeho syna.

Bývalý generálny prokurátor Trnka nemôže vstúpiť na pôdu USA. Označili ho za korupčníka
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken vo štvrtok (25. 2.) rozhodol, že bývalý generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka nemôže vstúpiť do Spojených štátov. Zdôvodnil to tým, že niekdajší šéf prokurátorov sa podieľal na závažnej korupcii, čo vyhlásil na základe „dôveryhodných informácií, ktoré tomu nasvedčujú“.

„Podieľal sa na korupčných činoch, ktoré narúšali právny štát a dôveru slovenskej verejnosti v demokratické inštitúcie, úradníkov a verejné konania,“ informovalo veľvyslanectvo USA na Slovensku na svojom webe. Dodáva, že do USA nemôže vstúpiť ani jeho syn Jakub Trnka.

Blinken na sociálnej sieti napísal, že „s našimi partnermi na Slovensku zostávame spojení v boji proti korupcii“.

Podľa vicepremiérky a šéfky koaličnej strany Za ľudí Veroniky Remišovej je takýto krok zo strany USA neštandardný. „Dobroslav Trnka sa “preslávil” množstvom káuz, doteraz nie je vyšetrená kauza Glance House a pakty s Kočnerom, nie je uzavretá kauza nahrávok z kancelárie generálneho prokurátora s Kočnerom či Počiatkom. Nahrávky ukazujú, ako (ne)fungovala prokuratúra a justícia v ére Smeru. So spravodlivosťou sa cynicky obchodovalo tak, že systém skôr pripomínal vládu gangov, nie demokratický právny štát. Predstavitelia Smeru či Hlasu sa roky tvárili, že si to nevšimli. Je hanbou, že nad týmto systémom polícia a prokuratúra celé roky zatvárali oči. A dnes na éru Smeru takýmto spôsobom reaguje aj zahraničie,“ napísala na sociálnej sieti. Dodala, že je kľúčové pokračovať v očiste od korupcie a v boji za spravodlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko