Na hlavný obsah

Čaputová: Je nevyhnutné, aby vláda vyvodila sebareflexiu a politickú zodpovednosť

Zmena na poste ministra zdravotníctva nestačí, tvrdí.

Čaputová: Je nevyhnutné, aby vláda vyvodila sebareflexiu a politickú zodpovednosť
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

„Otázka o vyvodení politickej zodpovednosti je na vláde. Prácu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) si vážim, ale je namieste ukázať gesto.“ Povedala to prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu (28. 2.) v TV Markíza.

Hlava štátu označila aktuálnu epidemickú situáciu na Slovensku za závažnú. Pripomenula, že krajina má najvyšší počet úmrtí na COVID-19 na svete v prepočte na milión obyvateľov. Pri otázke možnej výmeny šéfa slovenského zdravotníctva je podľa nej „namieste pozrieť sa dopredu.“ Hovorila o tom aj na tohtotýždňovom stretnutí najvyšších ústavných činiteľov. „Unavenejšieho človeka som dávno nestretla. Najzaťaženejší rezort potrebuje nový reštart,“ poznamenala. Nepovedala však konkrétne, kto by mohol Krajčího vymeniť s tým, že je to len v kompetencii vlády.

Je však presvedčená, že zmena na poste ministra zdravotníctva nestačí. „To, čomu čelíme, sú chyby v komunikácii, manažmente či hádky v koalícii. Mám pocit, ako keby vláda a jej predstavitelia boli obeťou, keď sa voči nim vysloví kritický názor, ale obete ležia na cintorínoch a v nemocniciach v zúfalom stave. Ako keby to vláda nevidela,“ skonštatovala prezidentka. Podľa nej je „nevyhnutné, aby vláda vyvodila sebareflexiu a politickú zodpovednosť.“ Otázku odstúpenia premiéra označila za legitímnu, no „tá je na vládnej väčšine.“ Za nevyhnutné považuje zmenu politickej kultúry.

Čaputová komentovala tiež avizovanú zmenu opatrení proti šíreniu koronavírusu od 1. marca. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v relácii RTVS O 5 minút 12 na Jednotke naznačil, že v hre je nočný zákaz vychádzania od 20.00 h či zmeny podmienok v rámci chodenia do práce. „Mnohé kroky vítam, je tu sada opatrení, ktoré sú dobré, ale pýtam sa, prečo až teraz?“ zamyslela sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko