Na hlavný obsah

Čaputová nalieha na výrobu vakcín na Slovensku, chce pomôcť svojimi kontaktmi

Krajina má potrebných expertov a expertky, hovorí.

Čaputová nalieha na výrobu vakcín na Slovensku, chce pomôcť svojimi kontaktmi
Prezidentka Zuzana Čaputová diskutuje s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). Foto: FB Zuzana Čaputová

„Vyrábať vakcíny aj na Slovensku a zvýšiť ich dostupnosť musí byť náš strategický cieľ.“ Uviedla to vo štvrtok (4. 2.) prezidentka SR Zuzana Čaputová po diskusii s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). Poukázala na to, že očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 je na Slovensku nedostatok. „Spoločný európsky nákup vakcín bol v čase ich vývoja nevyhnutný. Musíme sa však rýchlo pripraviť na situáciu, kedy tie isté vakcíny dokážeme so zapojením našich kapacít vyrábať aj na Slovensku,“ podotkla na sociálnej sieti.

Zdôraznila, že využije všetky svoje medzinárodné kontakty, aby sa výroba vakcíny na Slovensku stala realitou. Vyrábať vakcíny aj na Slovensku a zvýšiť ich dostupnosť musí byť podľa nej strategický cieľ. „Krajina má potrebných expertov a expertky, ako aj výrobné zariadenia, ktoré sa za predpokladu modernizácie môžu uchádzať o licenciu na výrobu,“ pokračovala hlava štátu.

Čaputová diskutovala s Krajčím aj o stave vakcinácie a jej manažmente. „Proces vakcinácie je dlhodobý a komplexný projekt, ktorý presahuje rámec ministerstva zdravotníctva. Vyjadrila som preto názor, že by bolo prospešné, aj po vzore iných krajín, uvažovať o jednom centrálnom a nadrezortnom riadiacom bode celej očkovacej operácie,“ napísala.

Schválený covidový automat môže podľa prezidentky znamenať väčšiu predvídateľnosť rozhodnutí vlády v manažmente pandémie. „Čo by bol nepochybne výrazný posun vpred. Či sa to podarí, však určí citlivé nastavenie výnimiek zo zákazu vychádzania, ktoré zohľadní nevyhnutnú mieru testovania a zároveň aj kapacitu štátu a samospráv pri zabezpečení testovania a kontrole dodržiavania opatrení,“ uzavrela.

Krajčí ešte v pondelok (1. 2.) v mimoriadnej relácii RTVS Koronavírus špeciál – očkovanie skonštatoval, že Slovensko chce pomáhať pri výrobe vakcín a reaguje tak na potreby farmaceutických firiem. „Kapacity sú relatívne dobre pripravené a mohli by pomáhať v horizonte niekoľkých mesiacov,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko