Na hlavný obsah

Česko objednalo liek proti koronavírusu od americkej farmafirmy Eli Lilly

Na sociálnej sieti o tom informoval premiér Babiš.

Česko objednalo liek proti koronavírusu od americkej farmafirmy Eli Lilly
Na snímke muž s ochranným rúškom na Karlovom moste v Prahe v Českej republike. Foto: SITA/AP

Česko nakúpi liek proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Eli Lilly. V utorok (2. 2. ) to prostredníctvom sociálnej siete oznámil český premiér Andrej Babiš. Látka s názvom Bamlanivimab má obmedziť množstvo vírusu v tele a zamedziť tak ťažšiemu priebehu choroby.

Babiš prezradil, že po intenzívnom jednaní s americkou firmou krajina už objednala prvú zásielku. „Pomôže pacientom v prvom štádiu nákazy COVID-19, aby sa nedostali na jednotku intenzívnej starostlivosti. Znižuje to riziko až o 80 percent,“ spresnil premiér. Vo videu neuviedol, kedy by mal liek do Česka doraziť, ani v akom množstve.

Bamlanivimab funguje na báze monoklonálnych protilátok, ktoré majú vírus zneškodniť tým, že ho napadnú na pevne definovanom cieli. Ako dodal Babiš, v USA schválil liek pre núdzové používanie Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Okrem Spojených štátov ho aktuálne využíva Kanada, Nemecko i Maďarsko.

Podľa nemeckého ministerstva zdravotníctva štúdie ukazujú, že by podávanie tejto protilátky mohlo pomáhať pri obmedzovaní množstva koronavírusu v tele, čo by malo pozitívny vplyv na priebeh choroby.

Česko sa usiluje vyrokovať aj nákup lieku od firmy Regeneron, ktorý funguje na rovnakom princípe ako Bamlanivimab. Bývalý minister zdravotníctva a Babišov poradca Roman Prymula sa domnieva, že protilátkové lieky sú teraz jedinou skutočne účinnou metódou, ako liečiť ochorenie COVID-19.

Liek Bamlanivimab proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Eli Lilly.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet