Na hlavný obsah

Česko preveruje podozrenia na juhoafrický variant koronavírusu. Maďarsko doposiaľ odhalilo tri mutácie

Mutácie vírusu sú nákazlivejšie než pôvodný vírus.

Česko preveruje podozrenia na juhoafrický variant koronavírusu. Maďarsko doposiaľ odhalilo tri mutácie
Na snímke zdravotníci prevážajú pacienta s koronavírusom. Foto: TASR/AP

V Česku sa podozrenie na nákazu tzv. juhoafrickým variantom koronavírusu aktuálne preveruje u troch ľudí. V utorok to oznámil český minister zdravotníctva Jan Blatný. Podľa neho ide o osoby, ktoré sa vrátili zo Zanzibaru.

„Vzorky sú teraz v národnom referenčnom laboratóriu a bolo spustené ich sekvenovanie na potvrdenie,“ uviedol Blatný na Twitteri. Ide o osoby, ktoré sa vrátili zo Zanzibaru. Podozrenie na juhoafrický variant koronavírusu doteraz skúmalo Národné referenčné laboratórium (NRL) u dvoch vzoriek. Juhoafrický variant je nebezpečný tým, že umožňuje pôvodcovi ochorenia COVID-19 čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka.

V Česku momentálne dominuje britský variant vírusu. Námestník českého ministra zdravotníctva Vladimír Černý v utorok (23. 2.) varoval, že v ČR v najbližších dvoch týždňoch hrozí absolútne vyčerpanie kapacity lôžok intenzívnej starostlivosti. Navrhol už preto Blatnému, aby vláda predbežne požiadala o pomoc Nemecko. Zatiaľ sa tak nestalo, pretože kapacita lôžok ešte nebola vyčerpaná na 90 percent. Zatiaľ je plošne voľných zhruba 15 percent lôžok.

V Maďarsku identifikovali tri mutácie

V Maďarsku identifikovali laboratóriá doposiaľ tri mutácie nového druhu koronavírusu, oznámila v utorok (23. 2.) v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Spresnila, že okrem dávnejšie prítomného britského variantu vírusu identifikovali v Maďarsku aj českú mutáciu, ako aj jej ďalšiu mutáciu. Mutácie vírusu sú podľa jej slov nákazlivejšie než pôvodný vírus, preto je dôležité zachovávať aj naďalej opatrenia proti šíreniu nákazy.

Vedúci očkovacieho centra operačného štábu István György podotkol, že počtom vyše 457 000 zaočkovaných, z ktorých 206 000 má už podanú aj druhú dávku, je Maďarsko nad priemerom členských krajín Európskej únie.

Podľa jeho názoru bolo dobrým rozhodnutím nakúpiť očkovacie látky z rôznych krajín. Dodal, že čínskou vakcínou zaočkujú ešte tento týždeň ďalších 275 000 ľudí. Spolu s ďalšími z piatich očkovacích látok, ktoré sú v Maďarsku k dispozícii, by tak mal počet zaočkovaných dosiahnuť tento týždeň už 800 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet