Na hlavný obsah

Cestovanie treba obmedzovať, zhodli sa lídri EÚ. Do leta chcú zaočkovať 70 % dospelých

Videosamit bude pokračovať aj rokovaním o spoločnej armáde EÚ.

Cestovanie treba obmedzovať, zhodli sa lídri EÚ. Do leta chcú zaočkovať 70 % dospelých
NA archívnej snímke predseda Európskej rady Charles Michel (hore) hovorí cez video link s európskymi lídrami počas samitu EÚ. ( 21. januára 2021) Foto: TASR/AP

Lídri EÚ vo štvrtok (25. 2.) na virtuálnom samite varovali, že prísne obmedzenia cestovania, ktoré nie je nevyhnutné, musia zostať v platnosti aj naďalej. Informovala o tom agentúra AFP.

„Epidemiologická situácia zostáva závažná a nové varianty predstavujú ďalšie výzvy,“ uviedli v spoločnom vyhlásení lídri 27 členských krajín Únie po skončení prvého dňa samitu. „Musíme preto dodržiavať prísne obmedzenia a zároveň zintenzívniť úsilie, čo sa týka získavania vakcín,“ uviedli.

Predseda Európskej rady Charles Michel varoval, že distribúcia vakcín v nasledujúcich týždňoch bude zložitá, no neskôr by sa vakcinačná kampaň mala zrýchliť.

„Vieme, že nadchádzajúcich pár týždňov bude, čo sa týka očkovania, naďalej náročných,“ poznamenal. Zároveň ale dodal, že sú tu „prostriedky, zdroje, schopnosti uspieť v nasledujúcich mesiacoch.“

70 percent zaočkovaných do leta

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová uviedla, že EÚ plánuje splniť cieľ, ktorým je do konca leta zaočkovať proti koronavírusu 70 percent dospelých ľudí. „Je to cieľ, o ktorom sme pevne presvedčení,“ povedala šéfka EK na tlačovej konferencii po videosamite.

Po štvrtkovom samite to na sociálnej sieti potvrdil aj slovenský premiér Igor Matovič (OĽANO). „Do pár týždňov by sme mali mať k dispozícii aj ďalšiu vakcínu, Johnson & Johnson, do ktorej sa vkladajú nádeje. Má dobrú účinnosť, stačí jedna dávka a skladovať sa dá v obyčajnej chladničke. Poučení z krízového vývoja sa ale predčasne radovať nikto nechce. Dúfajme, že nás neprekvapí opäť logistika,“ uviedol.

Do konca júna by EÚ mala získať takmer 600 miliónov dávok rôznych vakcín, čo by malo vystačiť na dve dávky pre všetkých 255 miliónov dospelých obyvateľov členských štátov EÚ, poznamenala von der Leyenová. Doteraz dostalo aspoň jednu dávku vakcíny približne 6,4 percenta ľudí žijúcich v krajinách EÚ.

Šéfka EK varovala aj pred juhoafrickým variantom koronavírusu, ktorý podľa jej slov potvrdili v 14 členských štátoch EÚ a brazílsky variant v siedmich.

„Stále väčší problém sú mutácie, proti ktorým sú EÚ, ale aj celý svet stále veľmi zraniteľné. Aj keď sú pozitívne signály o dobrej reakcii niektorých vakcín na známe varianty, hlavne ten britský, situáciu treba sledovať. A myslieť aj na vakcíny pre krajiny mimo EÚ,“ vyjadril sa v tejto súvislosti Matovič.

Spoločná armáda, aj vzťahy s Blízkym východom

Videosamit bude pokračovať aj v piatok (26. 2.) doobeda a lídri EÚ sa budú venovať otázkam obrany a bezpečnosti, pričom preberú spoluprácu s krajinami Blízkeho východu či severnej Afriky.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell predstaví lídrom nový obranný plán označovaný ako „strategický kompas“, ktorým chce EÚ reagovať na bezpečnostné výzvy vo svojom bezprostrednom okolí i celom svete.

EÚ už niekoľko rokov diskutuje o možnostiach vytvorenia spoločnej armády, ktorú presadzuje napríklad Francúzsko. Niekoľko krajín vrátane Česka je však proti.

K lídrom sa v piatok na diaľku pripojí generálny tajomník NATO Jens Stoltengerg, ktorý chystá spoločné vyhlásenie so šéfom Európskej rady Charlesom Michelom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko