Na hlavný obsah

Chirurg cez pandémiu pracuje na stavbe. Zahraničným zdravotníkom na Slovensku bráni pomáhať byrokracia

Momentálne chýba približne 3 500 lekárov.

Chirurg cez pandémiu pracuje na stavbe. Zahraničným zdravotníkom na Slovensku bráni pomáhať byrokracia
Ilustračná snímka Foto: TASR

Na Slovensku je nedostatok lekárov a sestier, no napriek tomu majú zahraniční zdravotníci veľký problém sa u nás uplatniť. Na tlačovej besede to konštatovali zástupcovia Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku.

Je podľa nej realitou, že napriek aktuálnej pandémii, nemôžu v našich nemocniciach a ambulanciách pracovať aj takí zdravotníci, ktorí už u nás dokonca absolvovali aj potrebné skúšky. Odhadom pritom na Slovensku chýba asi 3 500 lekárov a okolo 10 až 15 000 sestier.

Ako uviedol predseda asociácie Manuchekhr Burkhanov, predstavitelia vlády avizovali, že budú žiadať okolité štáty o pomoc. „Mám na to svoj názor, keďže viem, že aj medzi našimi členmi je množstvo lekárov, ktorí majú uznaný diplom, uznané skúšky a sú pripravení nastúpiť kedykoľvek, ale pre byrokratické problémy nevedia,“ priblížil.

Skúšky zo slovenských zdravotníckych zákonov

Ako doplnila zástupkyňa asociácie Alona Kurotová, evidujú napríklad chirurga, ktorý aj v aktuálnej epidemickej situácii nepracuje v nemocnice ale v stavebníctve.

Asociácia preto volá po zmene legislatívy. Nutné je podľa nej zmeniť formu skúšania, zabezpečiť prípravné kurzy a zdravotníkov aj motivovať. Privítali by aj zmeny v rezidenčnom programe. Odmietajú, že by pre zahraničných zdravotníkov žiadali zjemnenie podmienok alebo menej prísne skúšanie.

Ako príklad uvádzajú Českú republiku, kde sú podľa nich skúšky síce komplikované ale spravodlivé. Podľa nich je kľúčové preverovať odbornosť uchádzačov, kritizujú napríklad preskúšavanie zo slovenských zdravotníckych zákonov. „Štruktúra skúšania nie je prísna, je nelogická,“ zhrnula Kurotová.

Na snímke zľava poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SAS), koordinátorka projektov Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku Alona Kurotová, plastický chirurg Manuchekhr Burkhanov a anestéziologička Andrea Letanovská.Foto: TASR
Foto: TASR

Zmena legislatívy ako pomoc do budúcna

Predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková (SaS) potvrdila, že vznikla pracovná skupina, ktorá sa venuje zmene legislatívy v tejto oblasti. Je rovnako názoru, že je vzhľadom na aktuálnu situáciu nutné konať rýchlo.

Nateraz sa podarilo zabezpečiť, aby mohli zahraniční lekári v nemocniciach pomáhať pod dohľadom iných lekárov, aj keď ešte nemajú skúšky. Ako doplnila členka zdravotníckeho parlamentného výboru Andrea Letanovská (Za ľudí), Slovensku dlhodobo chýbajú zdravotníci v určitých špecializáciách, ako aj v niektorých regiónoch. Domnieva sa, že zmena aktuálneho stavu tak nebude riešiť iba aktuálnu krízu alebo pomôže Slovensku dlhodobo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko