Na hlavný obsah

Čína poprela, že amerických diplomatov núti absolvovať análne testy

Tieto testy sú údajne presnejšie ako výtery z nosa alebo úst.

Čína poprela, že amerických diplomatov núti absolvovať análne testy
Ilustračná snímka Foto: TASR

Čína poprela tvrdenia, že podrobuje amerických diplomatov análnym testom na ochorenie COVID-19. Stalo sa tak po správach z Washingtonu o tom, že niektorí jeho zamestnanci museli podstúpiť túto procedúru.

„Čína nikdy nežiadala od amerických diplomatov v Číne, aby absolvovali análne výterové testy,“ vyhlásil vo štvrtok (25. 2.) hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťien.

Hovorca amerického rezortu zahraničia sa v tejto súvislosti vyjadril, že Washington je „zaviazaný zaručiť bezpečnosť a ochranu amerických diplomatov a ich rodín pri zachovaní ich dôstojnosti v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch a ďalšími príslušnými ustanoveniami diplomatického práva“.

O tom, že niektorí americkí zamestnanci informovali ministerstvo, že museli podstúpiť análne testy, informoval minulý týždeň denník The Washington Post. Čína ich používanie zaviedla, pretože sú údajne presnejšie ako výtery z nosa alebo úst.

V krajine už viac ako týždeň nezaznamenali žiadny nový lokálny prípad COVID-19. Stále tam však prísne testujú, najmä ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Diplomati a ďalší cudzinci so špeciálnym statusom majú výnimku zo zákazu vstupu pre väčšinu cudzincov do Číny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet