Na hlavný obsah

Čína schválila vakcínu Sinovac pre širšiu verejnosť, údaje o jej účinnosti sa rôznia

Ide o druhú schválenú vakcínu domácej výroby.

Čína schválila vakcínu Sinovac pre širšiu verejnosť, údaje o jej účinnosti sa rôznia
Na snímke zamestnanec kontroluje ampulky s vakcínou proti koronavírusu v závode farmaceutickej firmy SinoVac v Pekingu. Foto: TASR/AP

Čína schválila širšie používanie domácej vakcíny proti koronavírusu od firmy Sinovac Biotech. Budú ju môcť aj ľudia mimo najrizikovejších skupín. Regulačné úrady udelili podmienečné povolenie v piatok (5. 2.), hoci je oficiálne ešte stále v štádiu vývoja. Spoločnosť bude musieť následne predložiť správy o akýchkoľvek možných vedľajších účinkoch.

Vakcínu už predávajú v najmenej desiatich krajinách. V Číne ju schválili na núdzové využitie ešte vlani v júli, pričom ju mohli podávať zdravotníkom či zamestnancom štátnych podnikov.

Je to už druhá vakcína domácej výroby, ktorá v krajine dostala podmienečné schválenie. Peking vykonal rovnaký krok aj v decembri v súvislosti s látkou štátnej firmy Sinopharm. Obe vakcíny sú dvojdávkové a spoliehajú sa na tradičnú technológiu, ktorá umožňuje jednoduchší prevoz a uskladnenie v porovnaní s vakcínou firmy Pfizer.

Pochybnosti o jej účinnosti

Vakcína Sinovac čelí intenzívnej kritike pre nedostatok transparentnosti. Rôzne krajiny hlásia rôzne výsledky v účinnosti. Turecko, ktoré sa zapojilo do tretieho štádia klinických testov, vyhlásilo, že dosiahla úspešnosť 91,25 percenta.

Oveľa väčšia analýza v Brazílii však najprv ukázala 78-percentnú úspešnosť, ktorú následne znížili pre prípady miernej infekcie na približne 50 percent. Do brazílskeho testu sa zapojilo 12 396 dobrovoľníkov, z ktorých sa 253 infikovalo vírusom.

Tretiu fázu testov uskutočnili v Brazílii, Čile, Indonézii a Turecku. Zúčastnilo sa na nich dovedna 25 000 dobrovoľníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet