Na hlavný obsah

Civilnú dopravu na Sliači po rekonštrukcii obnovia, potvrdili ministri Naď aj Doležal

Ukončenie rekonštrukcie očakávajú v roku 2023.

Civilnú dopravu na Sliači po rekonštrukcii obnovia, potvrdili ministri Naď aj Doležal
Na snímke letisko Sliač. Foto: TASR

Civilná doprava na letisku Sliač by mala byť obnovená po ukončení rekonštrukcie vojenského letiska Sliač. Vedeniu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) to potvrdili minister obrany Jaroslav Naď a minister dopravy Andrej Doležal. Zachovanie civilných letov po rekonštrukcii letiska je pre BBSK kľúčové, svojho zástupcu bude mať aj v pracovných skupinách k letisku na oboch ministerstvách.

Minister obrany Naď predsedu BBSK Jána Luntera ubezpečil, že obnovenie civilných letov po ukončení rekonštrukcie letiska je prioritou aj jeho rezortu. Podľa jeho slov by nemala v ceste stáť ani bezpečnostná previerka a prevádzka civilnej dopravy je v tejto chvíli otázkou financií a právnej formy. Ministerstvo sa preto bude uchádzať o nutnú certifikáciu už v priebehu rekonštrukcie. Civilnej doprave by preto nič zásadné po ukončení obnovy letiska nemalo stáť v ceste.

Ministri svojím vyjadrením ukončili obavy o budúcnosť letiska

„Civilné lety sú pre stredné Slovensko jedným z predpokladov úspešného cestovného ruchu. Pri spúšťaní projektu modernizácie na Sliači bolo mnoho pochybností o ich budúcnosti, no rokovania s ministrami ma uistili, že civilná doprava tu má svoju budúcnosť,“ uviedol po rokovaniach Lunter. Naď zároveň potvrdil, že má záujem na projekte spolupracovať so samosprávnym krajom a samosprávami.

Neistotu vyvolalo zrušenie akciovej spoločnosti Letisko Sliač, ktorá civilnú časť dopravy prevádzkuje. Rezort dopravy k tomuto kroku pristúpil z výlučne ekonomických dôvodov, keďže podľa slov ministra dopravy Doležala je finančne nevýhodné prevádzkovať spoločnosť, ktorej činnosť musí byť do roku 2024 aj tak pozastavená.

Spolu s ministrom obrany Naďom teraz hľadajú vhodnú právnu formu, v rámci ktorej bude civilná časť letiska prevádzkovaná. Medzičasom bol už hnuteľný majetok presunutý na iné letiská a nehnuteľný prešiel do majetku ministerstva obrany. Prípravné fázy jednotlivých modernizačných projektov vrcholia.

Rekonštrukcia vojenského letiska na Sliači s cieľom modernizácie letiska pred príchodom nových stíhačiek F-16 výrazne obmedzila chod letiska. Miliónová modernizácia bude naplno prebiehať od tohto roku a jej ukončenie je naplánované na rok 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko