Na hlavný obsah

Ďalší lockdown v Aucklande, stačil jeden prípad nákazy

Predošlá uzávera trvala len tri dni.

Ďalší lockdown v Aucklande, stačil jeden prípad nákazy
Policajtka zastavuje auto na predmestí novozélandského Aucklandu. Foto: TASR/AP

V najväčšom novozélandskom meste Auckland bude od nedele (28. 2.) najmenej na týždeň opäť zavedený lockdown, pretože v sobotu tam zistili nový prípad nákazy koronavírusom zatiaľ neznámeho pôvodu. Uviedla to tlačová agentúra DPA.

„Je to skľučujúce, viem,“ povedala premiérka Jacinda Ardernová. V tomto meste totiž zaviedla vláda lockdown aj 14. februára po tom, čo medzi tamojšími obyvateľmi zistili tri prípady infekcie koronavírusom. Obmedzenia uvoľnili už o tri dni neskôr. Sobotňajší nový prípad nesúvisí s týmto zhlukom troch prípadov. „Práve to prinútilo úrady opäť zavádzať lockdown,“ dodala premiérka.

Na snímke z videa novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Nový Zéland pritiahol pozornosť sveta svojím ukážkovým zvládaním pandémie, predovšetkým vďaka včasným a dôrazným krokom. Ostrovná krajina s približne piatimi miliónmi obyvateľov zaznamenala celkovo 2016 prípadov nákazy a 26 úmrtí na COVID-19.

Od nedele budú v Aucklande otvorené len školy pre deti zamestnancov v kritickej infraštruktúre a všetky podniky musia byť pre verejnosť zatvorené. Pre zvyšok Nového Zélandu platí, že hromadné stretnutia sú obmedzené na maximálne 100 ľudí a pravidlá odstupu sa prísne kontrolujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet