Na hlavný obsah

Ďalšia vakcína na ceste? EMA začala posudzovať látku od Novavaxu

Vykazuje vysokú účinnosť.

Ďalšia vakcína na ceste? EMA začala posudzovať látku od Novavaxu
Na archívnej snímke zo 7. októbra 2020 vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax dostáva dobrovoľník Franklyn Howe počas tretej fázy klinických testov v Londýne. Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre liečivé prípravky (EMA) začala v stredu (3. 2.) posudzovať účinnosť a bezpečnosť vakcíny proti covidu-19, ktorú vyvíja americká firma Novavax. Spoločnosť na konci januára uviedla, že jej očkovacia látka má podľa klinických testov v Británii účinnosť 89 %.

Takzvaný rolling review, ktorý avizovala EMA, umožňuje proces rýchlej registrácie vakcín. Takto už EMA testovala očkovacie látky od firiem Pfizer / BioNTech, Moderna a AstraZeneca, ktoré už Európska komisia (EK) pre európsky trh podmienečne schválila.

Výhodou zvoleného postupu je, že EMA môže so skúmaním začať ešte pred koncom tretej fázy klinickej štúdie a farmaceutické spoločnosti môžu dodávať dáta postupne. Po tom, čo farmaceutická firma oficiálne požiada o schválenie vakcíny, vydá EMA odporúčanie EK o tom, či látku podmienečne schváliť alebo nie. Súhlas komisie je potom formalitou.

Podľa Novavaxu je účinnosť vakcíny proti ochoreniu COVID-19 89,3 % a proti takzvanej britskej mutácii 85,6 %. Európska komisia sa chystá podpísať zmluvu na nákup až 200 miliónov dávok tejto látky, pripomenula agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet