Na hlavný obsah

Ďalšia výmena ministra zdravotníctva v Česku? Zeman je na ňu pripravený

Stať by sa ním mohol Jiří Běhounek.

Ďalšia výmena ministra zdravotníctva v Česku? Zeman je na ňu pripravený
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Český prezident Miloš Zeman v nedeľu (28. 2.) povedal, že je pripravený vymenovať nového ministra zdravotníctva a čaká len na to, kým to definitívne navrhne premiér Andrej Babiš. Informovala o tom televízia CNN Prima News.

Zeman tak potvrdil informácie o možných zmenách vo vláde. Líder ANO a predseda vlády ČR Babiš však v piatok (26. 2.) podľa tejto televízie médiám tvrdil, že výmena ministrov sa nechystá.

Hlava štátu tvrdí, že je pripravená vymenovať za ministra zdravotníctva poslanca Jiřího Běhounka, ktorý by v tejto funkcii nahradil Jana Blatného. Tomáša Petříčka by zase na poste ministra zahraničných vecí nahradil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Miloslav Stašek.

Zeman je pripravený vyhovieť Babišovi v prípade, ak premiér navrhne zmeny. Súčasný minister zdravotníctva Blatný je podľa Zemana už „veľmi unavený a rezignovaný“. Prezident takisto ocenil prácu, ktorú Blatný ako minister odvádza.

Ak by sa zmena na poste ministra zdravotníctva uskutočnila, malo by Česko už štvrtého šéfa zdravotníkov od vypuknutia pandémie. Adama Vojtěcha vymenil vlani v septembri epidemiológ Roman Prymula. Vo funkcii však bol iba do konca októbra. Súčasným šéfom rezortu zdravotníctva v ČR je spomenutý Blatný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet