Na hlavný obsah

Daniel Lipšic sa stal novým špeciálnym prokurátorom

Do rúk predsedu parlamentu zložil sľub.

Daniel Lipšic sa stal novým špeciálnym prokurátorom
Novozvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic (vľavo) zložil svoj sľub do rúk predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára. Foto: TASR

Novým šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa stal advokát Daniel Lipšic. Do rúk predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) v pondelok (15. 2.) zložil sľub.

Najdôležitejšou úlohou bude úradu prinavrátiť dôveru jednak odbornej, ale aj laickej verejnosti. Verím, že Daniel Lipšic má všetky predpoklady, aby túto úlohu splnil,“ povedal Kollár.

Oddnes si musíme vyhrnúť rukávy, ísť do terénu a ísť do arény, nebude to ľahké, ale verím, že s ľuďmi z ÚŠP to zvládneme,“ uviedol Lipšic po zložení sľubu. Generálny prokurátor Maroš Žilinka uviedol, že sa na spoluprácu teší, pripomenul, že bude vykonávať aj kontrolnú činnosť.

O post sa uchádzali štyria kandidáti. Okrem Lipšica to boli prokurátori ÚŠP – Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Kandidovať Lipšicovi pomohla zmena zákona, vďaka ktorej sa o úrad mohol uchádzať aj neprokurátor.

Podmienkou na kandidatúru bola aj bezpečnostná previerka na stupeň prísne tajné, o ktorú pre Lipšica požiadal vlani v októbri minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), keďže mu na ministerstve ponúkol pozíciu poradcu pre právnu oblasť.

Poslanci Národnej rady SR zvolili Lipšica do funkcie v piatok (5. 2.). Pozícia špeciálneho prokurátora sa uvoľnila po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal funkcie. Kováčik šéfoval ÚŠP od roku 2004. Momentálne je stíhaný vo väzbe a obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Rovnako je obvinený z toho, že mal pomáhať mariť vyšetrovanie prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry. Kováčika zadržali 22. októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko