Na hlavný obsah

Djokovič potvrdil status hrajúcej legendy, má osemnásty grandslamový titul

Jeho úspechy majú slovenský rukopis.

Djokovič potvrdil status hrajúcej legendy, má osemnásty grandslamový titul
Na ilustračnej snímke srbský tenista Novak Djokovič počas zápasu Australian Open 2021. Foto: TASR/AP

Srb Novak Djokovič sa stal víťazom tohtoročného tenisového Australian Open. V nedeľnom (21. 2.) finále zdolala svetová jednotka svojho konkurenta z Ruska Daniila Medvedeva v troch setoch 7:5, 6:2, 6:2. Tridsaťtriročný rodák z Belehradu získal už svoj osemnásty grandslamový titul v kariére a priblížil sa k rekordu Rogera Federera a Rafaela Nadala – obaja majú zhodne po 20 titulov.

V priebehu jedného dňa tak ide o ďalší veľký úspech so slovenským rukopisom. O niekoľko hodín skôr sa tešil z víťazstva na Australian Open Slovák Filip Polášek, ktorý sa spolu s Chorvátom Ivanom Dodigom stal víťazom štvorhry na prvom grandslamovom turnaji v sezóne. Djokovič získal aj svoj deviaty titul v Melbourne pod vedením slovenského trénera Mariána Vajdu, ktorý ho koučoval pri všetkých 18 grandslamových triumfoch. Austrálske kurty ovládol Srb tretí raz po sebe.

„Skúsenosti mi veľmi pomohli, hral som solídne od úvodnej výmeny. Dokázal som voliť v správnej chvíli správne údery. Daniil bol kvalitný súper, vyhral 20 zápasov po sebe a vedel som, že nemôžem robiť nevynútené chyby a podať svoj najlepší výkon, čo sa mi aj podarilo,“ povedal po zápase s trofejou v rukách Djokovič pre Eurosport.

Djokovič a Medvedev sa na profiokruhu stretli ôsmykrát, Srb upravil bilanciu na 5:3 vo svoj prospech. Protivníkovi navyše preťal 20-zápasovú víťaznú šnúru, počas ktorej 12-krát vyhral nad tenistami z top 10, v jednom prípade aj nad samotným Djokovičom.

Medvedev, ktorý je svetová tenisová štvorka, postúpil do finále na grandslamovom turnaji po druhý raz v kariére. Premiérové finále na US Open 2019 v New Yorku prehral v piatich setoch s Rafaelom Nadalom. Na premiérový grandslamový titul si naďalej bude musieť počkať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport