Na hlavný obsah

Dĺžku zimy v USA predpovedá svišť, ani tento rok neobišli tradíciu

Diváci však chýbali.

Dĺžku zimy v USA predpovedá svišť, ani tento rok neobišli tradíciu
Meteorologický svisť Phil. Foto: SITA/AP

Podľa meteorologického svišťa Phila z pensylvánskeho Punxsutawney potrvá chladné počasie v Spojených štátoch ešte ďalších šesť týždňov. Po utorkovom (2. 2.) opustení nory zbadal hlodavec svoj tieň, čo vraj signalizuje pokračovanie zimy. Keby tieň nevidel, jar by prišla skôr, uviedla agentúra AP.

Svišť patrí k zvieratám, ktoré sa ukladajú na zimný spánok. Podľa legendy sa Phil prebúdza práve 2. februára. Členovia jeho „užšieho kruhu“ ho zobudili o 7.25 h miestneho času (13.25 SEČ). Phil učinil svoju prognózu v čase silnej snehovej búrky, ktorá v týchto dňoch sužuje severovýchodné pobrežie USA.

Udalosť sa odohrala už 135-krát v histórii. Pravidelne býva hitom televíznych programov a pre obyvateľov pensylvánskeho mestečka príležitosťou k oslavám. Na tých sa tento rok obyvatelia pre pandémiu covidu-19 nemohli zúčastniť osobne, na streamovaný prenos sa však v jednej chvíli pozeralo 15 000 divákov.

Svište z Punxsutawney predpovedajú príchod jari už od predminulého storočia, záznamy miestnych ľudí hovoria o počiatku v roku 1887. Za ten čas ohlásil svišť vo viac ako sto prípadoch ďalších šesť týždňov zimného počasia. Phil sa však vo svojej predpovedi zvyčajne mýli, pripomína denník USA Today.

Svišť Phil sa historicky preslávil radom spoločenských akcií. V roku 1986 pricestoval do Washingtonu na stretnutie s vtedajším prezidentom Ronaldom Reaganom, v roku 1993 o ňom spoločnosť Cloumbia Pictures natočila film, v roku 1995 sa objavil v slávnej talkshow moderátorky Oprah Winfreyovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet