Na hlavný obsah

Dokonalé kamene na obnovu katedrály Notre-Dame budú hľadať geológovia

Katedrála by sa mala znovu otvoriť verejnosti v roku 2024.

Dokonalé kamene na obnovu katedrály Notre-Dame budú hľadať geológovia
Žeriav pred katedrálou Notre-Dame v Paríži. Foto: TASR/AP

Na obnovu požiarom zničenej parížskej katedrály Notre-Dame bude potrebné veľké množstvo kameňov presne daných veľkostí a štruktúry. Pre úrad dohliadajúci na rekonštrukciu chrámu ich vyhľadá Francúzska geologická služba. O dohode medzi oboma inštitúciami informovala agentúra AFP.

Kamene musia byť „vzhľadovo a rozmerovo kompatibilné“, uvádza sa vo zverejnenom vyhlásení. Pôvodné kamene pre stavbu katedrály sa ťažili v parížskom podzemí počas 12. a 13. storočia. Išlo o vápenec z geologických vrstiev vytvorených pred 41 až 48 miliónmi rokov, na ktoré je okolie Paríža bohaté.

Plán počíta s geologickým prieskumom v aktívnych a prípadne i opustených lomoch a s laboratórnym testovaním vzoriek. Ak pôjde všetko hladko, prieskum skončí v polovici tohto roka.

Priali si pôvodnú podobu

Francúzska vláda v novembri prijala normy, ktoré umožňujú rozšírenie alebo založenie nových lomov práve kvôli vyhľadávaniu kameňov vhodných pre rekonštrukciu katedrály.

Katedrála vyhorela 15. apríla 2019 a po rekonštrukcii má vyzerať rovnako ako pred požiarom. Obnovu do pôvodnej podoby si podľa niekoľkých prieskumov verejnej mienky priala väčšina Francúzov a schválil ju aj prezident Emmanuel Macron. Zrekonštruovaná katedrála by sa mala opäť otvoriť pre verejnosť v apríli 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet