Na hlavný obsah

Dostane Sputnik V výnimku? Krajčí by mal využiť túto kompetenciu, hovorí Matovič

Strana Za ľudí podľa neho robí pokusy na ľuďoch.

Dostane Sputnik V výnimku? Krajčí by mal využiť túto kompetenciu, hovorí Matovič
Na snímke minister financií Igor Matovič na TK k Sputniku V. Foto: TASR

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) by mal udeliť výnimku na použitie vakcíny Sputnik V ako neregistrovaného lieku, čo by odobril podobne ako napríklad pri lieku Ivermektín. Myslí si to premiér Igor Matovič (OĽANO). Reagoval tak na štvrtkové (18. 2.) veto koaličnej strany Za ľudí, ktorá sa vyslovila proti uzneseniu o zabezpečení a použití tejto očkovacej látky z Ruska. Vládneho partnera za tento krok kritizoval.

„V Maďarsku je vakcína Sputnik riadne registrovaná, ľudia sa očkujú a nehlásia žiadne vážne vedľajšie účinky. Celkovo je takýchto krajín vo svete už 29. Ľudia na Slovensku umierajú a mrzí ma, že koaličný partner robí pokusy na ľuďoch,“ povedal v piatok (19. 2.) predseda vlády. V postoji strany Za ľudí vidí geopolitické záujmy a hovorí, že „chcú robiť na ľuďoch pokusy, či prežijú aj bez vakcíny.“

Na snímke premiér Igor Matovič (OĽANO) a ruská vakcína Sputnik V – prieskum od agentúry AKO. FOTO: TASR

Oprel sa o prieskum agentúry AKO zo začiatku februára. Ochota očkovať sa bez vakcíny Sputnik V mala podľa neho byť 68,2 % (46,4 % áno a 21,8 % skôr áno), ak by táto vakcína bola k dispozícii, ochota dosiahla 73,9 % (50,9 % a 23 %). „Ide o 300 000 navyše zaočkovaných ľudí,“ spresnil Matovič s tým, že dospel s Ruskom k dohode, aby do júna 2021 prišli na Slovensko dva milióny dávok tejto vakcíny za približne 17 miliónov eur.

Argumentuje aj nedostatkom očkovacích látok na trhu EÚ. „Jediným riešením je zaočkovať ľudí dobrými vakcínami, takou určite Spunik V je,“ dodal s tým, že dôvera v očkovanie by sa zvýšila, keby mali ľudia na výber tento typ vakcíny. V tejto téme by mohol nastať posun už aj počas najbližšieho víkendu.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v piatok zopakovala, že občania SR nemôžu byť zaočkovaní neregistrovanou vakcínou. Ruskú očkovaciu látku prirovnala k tej od firiem Johnson & Johnson, ktorá v rámci študií vyšla ako úspešná, ale napriek tomu ňou Slovensko neočkuje, lebo čaká, kým ju schváli Európska agentúra pre lieky (EMA). „Ohýbanie pravidiel môže poškodiť dôveru ľudí v očkovanie,“ myslí si.

Podotkla, že Krajčí si nepýtal súhlas na zazmluvnenie vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech či spoločnosti Moderna. „Zazmluvniť Sputnik bez súhlasu môže aj teraz. Ak sa tak rozhodne, my ho v tom nemôžeme zastaviť. Avšak, keď povolí jej použitie na ministerskú výnimku, bude za to niesť zodpovednosť,“ uzavrela.

Matovičov kabinet vo štvrtok nechválil nákup ruskej vakcíny Sputnik V pred jej registráciou EMA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko