Na hlavný obsah

Egypt otvoril hraničný priechod s pásmom Gazy, prvýkrát po rokoch „na neurčito“

V Káhire zatiaľ rokuje Hamas s Fatahom.

Egypt otvoril hraničný priechod s pásmom Gazy, prvýkrát po rokoch „na neurčito“
Auto s palestínskou rodinou čakajúcou na hraničnom priechode medzi pásmom Gazy a Egyptom v Rafah. Foto: SITA/AP

Egypt v utorok (9. 2.) „na neurčito“ otvoril svoj hraničný priechod s palestínskym pásmom Gazy, čím tamojším obyvateľov umožní vycestovať z tejto pobrežnej enklávy. Pre agentúru AFP to uviedol egyptský bezpečnostný zdroj.

Egypt prijal toto rozhodnutie v čase, keď sa v Káhire prvýkrát za posledných 15 rokov konajú rokovania medzi hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, a hnutím Fatah spravujúcim Izraelom okupovaný Západný breh Jordánu.

Tieto hnutia spolu s ďalšími palestínskymi frakciami rokujú o parlamentných a prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia na jar a v lete 2021.

Hraničný priechod v Rafahu bol v posledných mesiacoch v rámci úsilia o potlačenie pandémie vyvolanej koronavírusom väčšinou uzavretý. Blokáda hraníc bola prerušovaná len na krátke obdobia.

Egyptský bezpečnostný zdroj pre agentúru AFP uviedol, že „nejde o rutinné alebo obvyklé otvorenie. Je to prvýkrát za posledné roky, čo sa hraničný priechod v Rafahu otvára na neurčito. Zvyčajne sa otváral iba tri alebo štyri dni“.

Mnohí Palestínčania vyzvali svojich lídrov, aby rokovali o trvalom riešení tejto otázky s cieľom zmierniť zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu v Gaze, ktorá sa pandémiou ešte viac skomplikovala.

„Tento priechod musí byť otvorený nepretržite po celý rok,“ uviedol 50-ročný Palestínčan pre agentúru AFP. Dodal, že v Gaze „existuje veľa hraničných humanitárnych prípadov“. Mladší obyvateľ Gazy zasa v rozhovore pre AFP apeloval na delegáciu zúčastňujúcu sa na rokovaniach v Káhire, aby „sa zasadila o to, aby hranice zostali otvorené, aby sa dalo žiť dôstojne a zdravo.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet