Na hlavný obsah

Envirorezort pripravuje viaceré opatrenia na boj proti znečistenému ovzdušiu

Budaj chce, aby samosprávy prijímali nepopulárne oparenia.

Envirorezort pripravuje viaceré opatrenia na boj proti znečistenému ovzdušiu
Na snímke pohľad na Ružomberok zo sídliska Baničné, v pozadí sú vrchy Západných Tatier. Foto: TASR

Vplyvom znečisteného ovzdušia zomierajú predčasne stovky Slovákov. Najvyššia koncentrácia znečisťujúcich látok v ovzduší je v okolí Žiliny, Košíc a Ružomberka. V týchto oblastiach im možno pripísať viac ako 5 % úmrtí. Skonštatovalo to ministerstvo životného prostredia (MŽP) v utorkovej (23. 2.) správe s tým, že práve v tejto súvislosti Slovensko čelí žalobe zo strany Európskej komisie (EK).

„Krajina bola viackrát kritizovaná za nedostatočné prevedenie právnych predpisov Európskej únie v oblasti kvality ovzdušia a za vysokú úroveň vystavenia znečisťujúcim látkam,“ pripomína envirorezort, ktorý pripravuje niekoľko zmien a opatrení. Konkrétne ide o novelu zákona o ovzduší, ktorou upraví mechanizmus povoľovania zdrojov znečistenia ovzdušia.

Problémom sú prachové častice

Dlhodobé pôsobenie prachových častíc na človeka zvyšuje výskyt astmy, kardiovaskulárnych problémov, pľúcnych chorôb, ba dokonca vedie k predčasnej smrti. Okrem toho je tu aj finančný aspekt, keď sa náklady krajiny spojené s nadmernou úmrtnosťou a chorobnosťou vyšplhajú v priemere 5,3 miliárd eur ročne (cca 6,9 % ročného HDP Slovenska). Vyplýva to zo štúdie Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), vypracovanej v spolupráci so Svetovou bankou (World Bank). MŽP píše, že úmrtiam by sa zabránilo, ak by sa hustota škodlivín znížila na hodnotu, odporúčanú Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Najväčším zdrojom veľmi malých prachových častíc je podľa rezortu vykurovanie, no v rôznych oblastiach ľudia dýchajú aj viacero iných škodlivín. Minister životného prostredia Ján Budaj zdôraznil, že by bolo potrebné, aby aj predstavitelia samosprávy prijímali nepopulárne oparenia, t. j. obmedzili vjazd motorových vozidiel s nadmernými splodinami do určitých častí miest alebo zasiahli proti tým, ktorí v domácich kachliach spaľujú umelé hmoty a ďalšie látky spôsobujúce nadmerné znečistenie ovzdušia. „Zanášame pľúca obyvateľov Slovenskej republiky časticami, ktoré prinášajú riziká nevyliečiteľných chorôb,“ povedal.

Poplatky za znečisťovanie ovzdušia sa podľa neho viac ako 22 rokoch musia zvýšiť. „Ministerstvo pod mojim vedením nebude ďalej podliehať lobbingu veľkých podnikov a my tie poplatky násobne zvýšime,“ vyjadril sa šéf envirorezortu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko