Na hlavný obsah

Eurokomisia hrozí Maďarsku právnymi krokmi pre stopnutie nezávislého Klubrádia

Porušenie práva EÚ môže viesť k vysokým pokutám.

Eurokomisia hrozí Maďarsku právnymi krokmi pre stopnutie nezávislého Klubrádia
Štúdio rozhlasovej stanice Klubrádió v Budapešti. (9. februára 2021) Foto: SITA/AP

Európska komisia (EK) pohrozila Maďarsku, že pre zatvorenie poslednej nezávislej rozhlasovej stanice – Klubrádió – pristúpi k právnym krokom, informovala v pondelok (15.2.) agentúra DPA.

Súd v Budapešti minulý týždeň rozhodol, že rozhlasová stanica musí do pondelka zastaviť vysielanie, keďže jej mediálna rada v krajine nepredĺžila vysielaciu licenciu. Toto rozhodnutie stálo na „veľmi spornom právnom základe,“ povedal novinárom hovorca EK Christian Wigand.

Mediálna rada svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že Klubrádió porušilo zákon o povinnej registrácii, hoci v takomto prípade sa väčšinou udeľuje pokuta. Rozhlasová stanica sa proti rozhodnutiu súdu môže odvolať, zatiaľ však musí prestať vysielať. Online vysielanie bude pokračovať aj naďalej. 

Porušovanie práv?

Zahraničné agentúry pripomínajú, že stanica sa vo vysielaní často kriticky vyjadruje na adresu maďarskej vlády premiéra Viktora Orbána. Komisia v piatok (12.2.) zaslala Maďarsku list, v ktorom vyjadrila svoje obavy a požiadala maďarské orgány, aby podnikli okamžité kroky a vyhli sa tak nenapraviteľným škodám, povedal Wigand. 

„Maďarsko by malo rešpektovať Chartu základných práv EÚ vrátane práva na slobodu prejavu a slobodný prístup k informáciám,“ povedal. „Sme znepokojení situáciou a skúmame právne možnosti,“ dodal. 

Komisia môže začať konanie o porušení právnych predpisov proti krajinám EÚ, keď sa domnieva, že došlo k porušeniu práva EÚ, čo môže viesť k vysokým pokutám. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet