Na hlavný obsah

Európsky parlament schválil balík 672,5 miliardy eur na obnovu Európy po pandémii

Slovensko z neho dostane približne 6 miliárd.

Európsky parlament schválil balík 672,5 miliardy eur na obnovu Európy po pandémii
Budova inštitúcií Európskej únie v belgickom Bruseli. Foto: SITA/AP

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu (10. 2.) schválili vytvorenie Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti Únie, členským štátom má pomôcť vyrovnať sa s následkami pandémie COVID-19. Prerozdelia si balík vo výške 672,5 miliardy eur, na Slovensko poputuje približne 6 miliárd eur. Slovenskí europoslanci pripomínajú, že peniaze sa musia rozumne rozdeliť a minúť na zmysluplné reformy.

Pomoc z EÚ poskytne Slovensku príležitosť na rýchlejšie zotavenie sa z krízy. „O to horšie sa čítajú správy o tom, že na žiadosť premiéra sa financie z fondu budú rozdeľovať podľa volebných výsledkov vládnych strán. Pritom to má byť celkom naopak – na prvom mieste má byť verejný záujem, nie stranícky,“ myslí si slovenský europoslanec Michal Šimečka o návrhu premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

Finančné prostriedky budú mať štáty k dispozícii v rozmedzí troch rokov. Peniaze by mali investovať najmä do ekologickej transformácie a podpory diverzity, digitálnej transformácie, ako aj pripravenosti na budúce krízy. „V rámci každého plánu sa minimálne 37 % rozpočtu vyčlení na opatrenia v oblasti klímy a aspoň 20 % na opatrenia týkajúce sa digitálnej transformácie. Plány by mali mať trvalý sociálny a ekonomický dosah a mali by zahŕňať rozsiahle reformy a investície,“ informovalo zastúpenie Európskej únie na Slovensku. Čerpanie financií z tohto balíka bude okrem toho podmienené dodržiavaním princípov právneho štátu a základných hodnôt EÚ.

Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti je hlavným prvkom nástroja obnovy EÚ pre budúce generácie, ktorého celkový rozpočet predstavuje 750 miliárd eur a na ktorý si Únia vezme bezprecedentnú pôžičku na finančných trhoch.

Peniaze majú ísť na kľúčové reformy

Slovenskí europoslanci upozorňujú na to, že takmer 6 miliárd eur musí krajina investovať rozumne na reformy, ktoré budú základom dlhodobých zmien. „Fond obnovy má priniesť výsledky na desiatky rokov dopredu a hlavné kritérium pre rozdeľovanie peňazí z neho musí byť dlhodobá prosperita našej krajiny,“ prízvukuje Vladimír Bilčík (EPP).

Miriam Lexmann (EPP) dodáva, že je „nesmierne dôležité, či dokážeme peniaze využiť efektívne v prospech obnovy našej ekonomiky, životného prostredia, sociálnej sféry a zdravotníctva, digitalizácie či mladých ľudí tak, aby sa nestali len prejedenými peniazmi.“ Peter Pollák (EPP) doplnil, že hoci aktuálnou prioritou je zdravotníctvo, po kríze sa ňou musí stať zníženie nezamestnanosti.

Najväčšími príjemcami budú Taliansko a Španielsko. Fond by mal začať fungovať v druhej polovici roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko