Na hlavný obsah

Európsky protikorupčný úrad varuje štáty pred podvodníkmi s vakcínami

Môžu dodať vzorku, aby vylákali zálohu.

Európsky protikorupčný úrad varuje štáty pred podvodníkmi s vakcínami
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vystríha členské štáty Európskej únie pred podvodníkmi s falošnými vakcínami proti koronavírusu.

OLAF v pondelňajšom (15. 2.) vyhlásení uviedol, že v čase, keď EÚ čelí oneskoreniu pri poskytovaní vakcín, dostal viacero správ o podvodníkoch ponúkajúcich na predaj očkovacie látky v snahe oklamať vlády jednotlivých štátov snažiace sa o urýchlenie vakcinačných kampaní.

„Podvodníci napríklad môžu ponúknuť predaj veľkého množstva vakcín, dodať vzorku, aby získali zálohu a potom zmiznúť s peniazmi. Môžu dodávať dávky falošných vakcín alebo môžu nepravdivo tvrdiť, že zastupujú legitímny subjekt a vlastnia alebo majú prístup k očkovacím látkam. Všetky tieto tvrdenia majú jednu spoločnú vlastnosť – sú nepravdivé,“ povedal generálny riaditeľ OLAF Ville Itälä.

Falošné testy i nebezpečná dezinfekcia

Okrem podvodov s vakcínami OLAF monitoruje aj nezákonný obchod s rúškami, respirátormi, testovacími súpravami a ďalšími výrobkami súvisiacimi s pandémiou ochorenia COVID-19.

Orgán pre boj proti podvodom uviedol, že doposiaľ nezachytil žiadne falošné vakcíny. Identifikoval však viac ako tisícku podozrivých podvodníkov a zaistil alebo zadržal viac ako 14 miliónov predmetov vrátane nebezpečného dezinfekčného prostriedku na ruky, neštandardných tvárových masiek a falošných testovacích súprav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet