Na hlavný obsah

Facebook posilňuje v boji proti hoaxom. Avizuje odstránenie účtov pri šírení dezinformácií

Kritikov stále nepresvedčil.

Facebook posilňuje v boji proti hoaxom. Avizuje odstránenie účtov pri šírení dezinformácií
Hoax na facebooku. Foto: TASR/AFP

Spoločnosť Facebook v pondelok (8. 2.) oznámila, že robí ďalšie kroky na zastavenie šírenia dezinformácií o vakcínach proti koronavírusu, zlepšuje šírenie faktov a informuje aj o tom, kto by si mal dať na vakcínu pozor. Medzi opatreniami je napríklad zákaz skupín, ktoré opakovane šíria dezinformácie, či odhalenie nepravdivých tvrdení o koronavíruse a vakcínach vo všeobecnosti, píše tlačová agentúra AFP.

Sociálna sieť dáva do popredia zdravotné rady od spoľahlivých úradov a odstraňuje dezinformácie o ochorení COVID-19 už celé mesiace, ale v pondelok túto iniciatívu ešte rozšírila. Zoznam odhalených neprávd o koronavíruse či vakcínach, ktoré nie sú na facebooku vítané, aktualizovali aj za pomoci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

„Skupiny alebo účty, ktoré zdieľajú dezinformácie proti vakcínam, môžu byť úplne zo sociálnej siete odstránené,“ varoval viceprezident Facebooku pre bezúhonnosť Guy Rosen.

Kritikov však nepresvedčila ani najnovšia snaha sociálnej siete. „Facebook sľuboval celý rok, že bude rázne zasahovať proti dezinformáciám o covide-19 a očkovaní. Zakaždým však tieto medializované slová nenaplnil činmi,“ napísalo na twitteri neziskové Centrum boja proti digitálnej nenávisti (CCDH).

Facebook je aj hostiteľom informačného centra o covide a vo výsledkoch vyhľadávania odpovedí na túto tému dáva do popredia spoľahlivé zdroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet